Υπηρεσίες Αποκατάστασης στην κοινότητα: Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ): ο βαθμός ανταποκρισιμότητας του ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου - Βενετσάνου, Πετρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Εισαγωγή: Χιλιάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο έχουν ανάγκη υπηρεσιών Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, προκειμένου μέσα από τα κατάλληλα προγράμματα να παραμείνουν ανεξάρτητοι και περισσότερο αποδοτικοί για τις οικογένειές τους και την κοινωνία, βελτιώνοντας ουσιαστικά το επίπεδο της ζωής τους. Στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, ιδρύθηκαν κάποια δημόσια κέντρα αποκατάστασης που λόγω οργανωτικών προβλημάτων και ελλιπούς στελέχωσης δεν έχουν καταφέρει ως σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες για αποκατάσταση. Έτσι, μεγάλος αριθμός ασθενών αναγκάζεται να καταφύγει σε ιδιωτικά κέντρα ή σε κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού, προκαλώντας οικονομική αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία. Σκοπός: Η διερεύνηση της ανταποκρισιμότητας ενός δημόσιου Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. ( ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου) Υλικό- Μέθοδος: Η έρευνα διεξήχθη το Μάρτιο του 2013 σε δείγμα 10 ασθενών του κέντρου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αποκατάστασης. Χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο κλειστού τύπου προκειμένου να διερευνηθεί η αντίληψη των χρηστών των υπηρεσιών αποκατάστασης και εκτιμήθηκαν τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν την ανταποκρισιμότητα. Αποτελέσματα: Η ανταποκρισιμότητα του κέντρου είναι υψηλή, τόσο στα στοιχεία που σχετίζονται με το σεβασμό του ατόμου, όσο και σε αυτά που αφορούν τον προσανατολισμό του χρήστη μέσα στο σύστημα. Εξαίρεση αποτελεί το στοιχείο της επιλογής υγειονομικού προσωπικού. Συμπεράσματα: Με κατάλληλες παρεμβάσεις της πολιτείας, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εμφανιζόμενες αδυναμίες, η ανταποκρισιμότητα του κέντρου να γίνει υψηλότερη και οι προσδοκίες των ασθενών να καλύπτονται αποτελεσματικότερα.
Αριθμός Εισαγωγής: 010279-010280 cd
Keywords: Ιατρική φυσική; Κέντρα και κλινικές φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης; Ιατρική περίθαλψη; Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση; Κέντρα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης; Ανταποκρισιμότητα; Physical Medicine and Rehabilitation; Centers for Physical Medicine and Rehabilitation; Responsiveness; ΚΕΦΙΑΠ; ΚΕΦΙΑΠ Κορίνθου