Διερεύνηση του Γνωστικού Υπόβαθρου και των Στάσεων των Επαγγελματιών Υγείας σε Χώρους με Ιοντίζουσα Ακτινοβολία - Κωνστανταρόγιαννη, Ευτέρπη - Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Ιστορικό: Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αύξηση στη χρήση ιοντίζουσας ακτινοβολίας στον τομέα της υγείας, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στους επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή με ιοντίζουσες ακτινοβολίες. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν διαθέτουν την κατάλληλη πληροφόρηση σχετικά με το επίπεδο της ακτινοβολίας που λαμβάνεται από τους ασθενείς. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των γνώσεων των επαγγελματιών υγείας σε περιοχές με ιοντίζουσες ακτινοβολίες, σχετικά με θέματα που σχετίζονται με την ιονίζουσα ακτινοβολία και τη στάση τους για την περαιτέρω εκπαίδευση/πληροφόρηση προς αυτή την κατεύθυνση. Μεθοδολογία: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων σε δείγμα 291 επαγγελματιών υγείας σε χώρους με ιοντίζουσα ακτινοβολία σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας. Επιλέχθηκε η σύγκριση ενός παιδιατρικού νοσοκομείου και ενός νοσοκομείου ενηλίκων. Οι στατιστικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το t test, test x2, ανάλυση διακύμανσης του συντελεστή συσχέτισης Pearson, και ο συντελεστής συσχέτισης του Spearman. Το διμερές επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε ίσο με 0,05, ενώ η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το SPSS 21.0. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστήριξαν ότι είναι ελλιπώς ενημερωμένοι και βέβαιοι για να προσφέρουν στους ασθενείς ή/και τους συγγενείς τους πληροφορίες για τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν από την έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες κατά τη διάρκεια των ακτινολογικών εξετάσεων, η οποία είναι σύμφωνη με άλλες μελέτες. Οι εργαζόμενοι στο ακτινολογικό τμήμα συζητούν και ενημερώνουν τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, για τους πιθανούς κινδύνους από την έκθεση στην ιοντίζουσα ακτινοβολία, πιο συχνά σε σύγκριση με τους άλλους επαγγελματίες υγείας. Η πλειοψηφία χρησιμοποιεί προσωπικά μέτρα προστασίας από την ακτινοβολία ενώ εφαρμόζει πρόσθετα μέτρα προστασίας στην περίπτωση των παιδιών.
Keywords: Ιοντίζουσα ακτινοβολία; Ιατρικό προσωπικό; Ακτινολόγοι; Εκπαίδευση; Έρευνα; Ionizing radiation; Medical personnel; Radiologists; Education; Research; Ιοντίζουσα ακτινοβολία; Ακτινολόγοι; Παιδιατρικό νοσοκομείο; Νοσοκομείο Ενηλίκων; Πληροφόρηση; Εκπαίδευση; Αθήνα; Ionizing radiation; Technologist radiologists; Hospitals; Pediatric and an adult hospitals; Information; Education; Athens