Ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (Ε.Ε.) 679/2016. Έλεγχος συμμόρφωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού - Αλεξανδροπούλου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η θεαματική εξέλιξη της τεχνολογίας έφερε στην επιφάνεια την ανεπάρκεια της μέχρι πρότινος ισχύουσας Οδηγίας (Ε.Ε) 95/46 να εκπληρώσει τους προστατευτικούς στόχους της Ένωσης για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών. Τις προκλήσεις της σύγχρονης ψηφιακής εποχής καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων – Γ.Κ.Π.Δ. - (Ε.Ε.) 2016/679, καταργώντας την ως άνω Οδηγία, ήδη από τις 25 Μαΐου 2018. Υπό αυτό το πρίσμα, σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάλυση των σημαντικότερων ρυθμίσεων που εισάγει ο νέος Κανονισμός, με ειδική αναφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί για τα εμπλεκόμενα μέρη, όταν Υπεύθυνοι επεξεργασίας είναι δημόσιες αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέσα από την περίπτωση μελέτης του ελέγχου της εφαρμογής του Κανονισμού στους Δήμους της Ελλάδας, επιχειρείται η διερεύνηση του βαθμού συμμόρφωσης των Δήμων με τις απαιτήσεις του Κανονισμού καθώς και η αποτύπωση της από μέρους τους εκτίμησης των συνεπειών του στην εν γένει λειτουργία του Δήμου. Τα πρωτογενή δεδομένα της έρευνας συγκεντρώθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο απεστάλη ηλεκτρονικά στους 325 Δήμους της Χώρας. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι οι Δήμοι δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του Κανονισμού. Από την συνολική μελέτη συμπεραίνεται ότι ενώ ο λειτουργικός φόρτος για την εφαρμογή του ΓΚΠΔ είναι μεγαλύτερος για τον δημόσιο τομέα σε σχέση με τον ιδιωτικό, δεν ισχύει το ίδιο για τις συνέπειες που έχει ο Κανονισμός στην συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των Οργανισμών, οι οποίοι, ενεργώντας στο πλαίσιο των νομίμων αρμοδιοτήτων τους, απολαμβάνουν μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
General Data Protection Regulation (EU) 679/2016. Control of the implementation to the Local Government’s Organizations
Keywords: Προσωπικά δεδομένα; Αστικό δίκαιο--Ελλάδα; Προσωπικά δεδομένα--Προστασία; Προσωπικά δεδομένα--Δίκαιο και νομοθεσία--Ελλάδα; Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Κανονισμός 2016/679; Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Υποκείμενο προσωπικών δεδομένων; Υπεύθυνος επεξεργασίας; Δημόσιο συμφέρον