Ο ρόλος της θεατροπαιδαγωγικής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού σε εφήβους. - Σαράφη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μία έρευνα δράσης, που στοχεύει στην ανάδειξη της θεατροπαιδαγωγικής ως μέσο μείωσης και καταπολέμησης εμφάνισης φαινομένων σχολικού εκφοβισμού σε εφήβους. Για την υλοποίησή της δημιουργήθηκε ένα πρόγραμμα παρέμβασης βασισμένο στις τεχνικές διαφόρων ειδών θεάτρου και στη θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση. Υποκείμενα της έρευνας ήταν δύο ομάδες μαθητών της Γ’ Γυμνασίου, η ομάδα ελέγχου και η πειραματική ομάδα. Πρόκειται για μία μεικτή έρευνα, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν τόσο ποσοτικά δεδομένα μέσω ερωτηματολογίου, όσο και ποιοτικά μέσω συμμετοχικής παρατήρησης, ημερολογίου ερευνητή και σχόλια κριτικού φίλου. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν κι αξιολογήθηκαν, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι ένα πρόγραμμα βασισμένο σε θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους μπορεί να επηρεάσει θετικά την στάση των παιδιών, να μεταβάλλει τις αρχικές τους ιδέες και να μειώσει την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων στο σχολικό πλαίσιο. Σημειώνεται επίσης, ότι διαπιστώθηκαν διαφορές και μεταξύ των φύλων των μαθητών πριν και μετά την παρέμβαση ως προς την κατηγοριοποίησή τους στις ομάδες εκφοβισμού, με τα κορίτσια να εμφανίζονται συχνότερα ως θύματα, εν αντιθέσει με τα αγόρια που παρουσιάζονται περισσότερο συχνά ως θύτες.
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Δραματική τέχνη; Θέατρο του καταπιεσμένου; Σχολική βία; Θέαρο playback; Θέατρο της επινόησης; Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα; Θεατρική αγωγή; Σχολικός εκφοβισμός; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Πειραματική έρευνα; Πειραματική ομάδα; Μεικτή έρευνα; θεατροπαιδαγωγική; θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα; Θέατρο Επινόησης; Θέατρο του Καταπιεσμένου; Θέατρο Playback; σχολικός εκφοβισμός; θύτης; θύμα; παρατηρητής