Ανάλυση και συγκριτική αξιολόγηση των οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο 2011-2015, μέσω χρηματοοικονομικών δεικτών του Δήμου Βόλβης - Λιάμας, Διαμαντής (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η ανάλυση των οικονομικών αποτελεί μια αναγκαιότητα για όλους τους οργανισμούς, ιδιωτικούς και δημοσίους. Ειδικά όσον αφορά τους Δήμους, η ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων αποτελεί βασική παράμετρο της χάραξης του στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ ταυτόχρονα είναι εργαλείο ελέγχου της αποτελεσματικότητας, ενίσχυση της διαφάνειας και προαγωγής της λογοδοσίας έναντι των δημοτών. Στην παρούσα εργασία γίνεαι ανάλυση και συγκριτική αξιολόγηση των οικονομικών καταστάσεων του δήμου Βόλβης για την χρονική περίοδο 2011-2015. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι εξαιρετικά σημαντική, καθως σε αυτό το χρονικό διάστημα η ύφεση στην Ελληνική οικονομία εντάθηκε και ελήφθησαν αποφάσεις περιορισμού των δημόσιων δαπανών. Για την πραγματοποίηση της ανάλυσης γίνεται οριζόντια και κάθετη ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων του δήμου, ενώ χρησιμοποιούνται μια σειρά από αριθμοδείκτες προκειμένου να διαπιστωθεί η εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του δήμου. Κατά την ανάλυση καταδεικνύεται ότι για την εξεταζόμενη περίοδο τα έσοδα του δήμου Βόλβης καταγράφουν σημαντική μείωση, τόσο όσον αφορά το σκέλος των εσόδων από τις λειτουργικές δραστηριότητες, όσο και αναφορικά με τις τακτικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα, καταγράφεται μια μείωση των εξόδων, ενώ επίσης διαπιστώνεται ότι η έξαρση του δήμου από την εισροή των κρατικών κεφαλαίων έχει αυξηθεί. Κύριο ζητούμενο, αναφορικά με τον οικονομικό σχεδιασμό αλλά και ευρύτερα τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου Βόλβης είναι η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, με μειωμένα κρατικά κονδύλια και αυξημένες κοινωνικές ανάγκες των δημοτών.
Analysis and comparative evaluation of the financial statements of the Municipality of Volvi for the period 2011-2015 through financial indicators
Keywords: Οικονομική πολιτική; Ισολογισμός; Λογιστική; Ανάλυση οικονομικών καταστάσεων; Οριζόντια ανάλυση ισολογισμού; Κάθετη ανάλυση ισολογισμού; Ανάλυση αριθμοδεικτών