Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή ένωση. Μια ποσοτική και ποιοτική σύγκριση - Τσούτσουρας, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της Διπλωματικής Εργασίας είναι η προσπάθεια διερεύνησης των χαρακτηριστικών του δημόσιου τομέα στην ΕΕ και τον ΕΟΧ γενικότερα και του τρόπου αποτίμησης τους με μετρήσιμους δείκτες που υπάρχουν διεθνώς και που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο αποτίμησης της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα και της διακυβέρνησης γενικότερα, παρέχοντας έτσι ένα μέτρο σύγκρισης για τους δημόσιους τομείς των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΕΟΧ γενικότερα Παρέχονται συγκριτικά στοιχεία για τις δαπάνες Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, την απασχόληση στην Κεντρική Κυβέρνηση ως ποσοστό επί του συνόλου των εργαζομένων, το συνολικό αριθμό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται στην Κεντρική Κυβέρνηση, καθώς και το βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από την εθνική κυβέρνηση, το σύστημα υγείας, το σύστημα παιδείας, την απονομή δικαιοσύνης και το αστυνομικό σώμα. Ακόμη παρέχονται συγκριτικά στοιχεία για τους Παγκόσμιους Δείκτες Διακυβέρνησης που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα. Τέλος επιχειρείται η συσχέτιση μεταξύ του λογαρίθμου του κατά κεφαλή ΑΕΠ, των κρατών του ΕΟΧ, ως εξαρτημένης μεταβλητής και των δεικτών διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας ως ανεξάρτητων μεταβλητών, με την εφαρμογή γραμμικής παλινδρόμησης, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει θετική γραμμική συσχέτιση με στατιστική σημαντικότητα. Επιβεβαιώνεται έτσι η υπόθεση ότι κράτη με υψηλές τιμές των δεικτών διακυβέρνησης έχουν ως επακόλουθο υψηλότερα κατά κεφαλή ΑΕΠ.
Μ.Δ.Ε. 226