Διερεύνηση αντιλήψεων των εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τη συμβολή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Erasmus+ στη βελτίωση της επαγγελματικής τους ανάπτυξης - Σκίκος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης αποτελούν έναν ιδιαίτερα σημαντικό φορέα εκπαιδευτικών καινοτομιών και δράσεων, που υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Βασικός σκοπός τους αποτελεί η προώθηση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση αλλά και η απόκτηση κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Σχεδιάστηκαν για να δώσουν τη δυνατότητα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των κρατών- μελών να μετέχουν ενεργά στα προγράμματα, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας, την ανταλλαγή επιτυχημένων διδακτικών πρακτικών και την επιμόρφωση εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτικών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. To πρόγραμμα Erasmus+, παρέχει, μεταξύ άλλων, ευκαιρίες ουσιαστικής ενίσχυσης των γνώσεων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, που διδάσκουν στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ). Μέσω των σχεδίων κινητικότητας, οι ωφελούμενοι μπορούν να επιμορφωθούν και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και ικανότητες. Αντικείμενο της παρούσας Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (ΜΔΕ) είναι η συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ στη βελτίωση της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, που διδάσκουν σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, για να εξετασθούν και να διερευνηθούν οι αντιλήψεις και οι απόψεις τους. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν οι εκπαιδευτικοί, διαφόρων ειδικοτήτων, που υπηρετούν σε ΕΠΑΛ της Περιφέρειας Αττικής και συμμετείχαν σε ένα ή περισσότερα Erasmus+, την περίοδο 2014 έως και 2022. Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τη θετική στάση των εκπαιδευτικών απέναντι στα ευρωπαϊκά προγράμματα και διαπιστώθηκε η καθοριστική επίδρασή τους στην επαγγελματική τους πορεία και σταδιοδρομία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013783 cd
Keywords: Εκπαίδευση και κράτος; Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα; Erasmus+ (Πρόγραμμα); Ευρωπαϊκή Εκπαιδευτική Πολιτική; Ευρωπαϊκή Διάσταση στην Εκπαίδευση; Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εκπαίδευσης; Erasmus+; Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών; Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση; European Education Policy; European Dimension of Education; European Education Programs; Professional Development of Teachers; Vocational Education and Training