Ισοκινητικά χαρακτηριστικά ερασιτεχνών αθλητών πυγμαχίας - Τασιόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Το άθλημα της πυγμαχίας έχει χαρακτηριστεί από μια ομάδα οχτώ ειδικών ως το πιο δύσκολο άθλημα με βάση δέκα αθλητικές δεξιότητες. Παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη παγκοσμίως καθώς αριθμεί 201 Ομοσπονδίες στο σύνολο των 205 συμμετεχόντων χωρών σε Ολυμπιακούς αγώνες. Σήμερα, η πυγμαχία θεωρείται θεαματικό άθλημα και κάθε ερασιτεχνικός αγώνας έχει διάρκεια τρείς γύρους των τριών λεπτών με ένα λεπτό διάλειμμα ανάμεσά τους, όπου οι δύο αθλητές αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία βάρους. Στόχος των αθλητών είναι να επιτύχουν δυνατά και ισχυρά χτυπήματα για να κερδίσουν περισσότερα σημεία και ταυτόχρονα προσπαθούν να αποκρούουν τις γροθιές του αντιπάλου. Έτσι, κατά τη διεξαγωγή του αγώνα σημαντικό ρόλο εκτός των άλλων μυών του σώματος, παίζουν και οι έσω/έξω στροφείς του ώμου, οι οποίοι συστέλλονται τόσο μειομετρικά, όσο και πλειομετρικά στις αρχικές και τελικές φάσεις των χτυπημάτων. Πρέπει να υπάρχει μυοδυναμική συμμετρία και ισορροπία ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί, καθώς συμβάλλουν στην επικράτηση έναντι του αντιπάλου κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Ενώ στα άλλα μαχητικά αθλήματα όπως το καράτε, το ταεκβοντό και το τζούντο, έχει διερευνηθεί η ροπή των στροφέων μυών του ώμου σε διάφορες ταχύτητες, στην ερασιτεχνική πυγμαχία οι έρευνες είναι ελάχιστες. Έτσι, ο σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν να αξιολογήσει τη μέγιστη μειομετρική και πλειομετρική ροπή των έσω και έξω στροφέων του ώμου ερασιτεχνών αθλητών πυγμαχίας στις γωνιακές ταχύτητες των 60, 120, 180ο/sec και να τη συγκρίνει με επιλεγμένες κατηγορικές μεταβλητές. Στη μελέτη πήραν μέρος εθελοντικά 40 ερασιτέχνες αθλητές της πυγμαχίας, 10 έφηβοι αθλητές πυγμαχίας, και 10 μη αθλητές. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο ισοκινητικό δυναμόμετρο Kin-Com TM (Chattecx, Chattanooga, TN). Μετά την ανάλυση των μετρήσεων με περιγραφική στατιστική, t-test κατά ζεύγη, t-test δύο κατευθύνσεων και ανάλυση διακύμανσης κατά μία κατεύθυνση παρατηρήθηκαν οι εξής στατιστικά σημαντικές διαφορές: 1. Μεταξύ της μέγιστης μειομετρικής και πλειομετρικής ροπής των έσω και έξω στροφέων του viii ώμου των ερασιτεχνών αντρών αθλητών και των δυο ομάδων, καθώς και μεταξύ του κυρίαρχου και μη άκρου των ερασιτεχνών αντρών, στις γωνιακές ταχύτητες των 60, 120 και 180ο/sec. 2. Μεταξύ της μέγιστης μειομετρικής και πλειομετρικής ροπής των έσω και έξω στροφέων, με τα έτη και τη συχνότητα προπόνησης, την αγωνιστική κατηγορία και τον αριθμό νικών στους αγώνες, των ερασιτεχνών αντρών αθλητών στις 60ο, 120ο και 180ο/sec. 3. Μεταξύ των τυπικών αναλογιών της μυϊκής ισορροπίας των έξω/έσω στροφέων τόσο μειομετρικά όσο και πλειομετρικά των αντρών αθλητών και της ομάδας ελέγχου, με μικρότερες τιμές τόσο στους αθλητές, όσο και μεταξύ του κυρίαρχου και μη ώμου των αντρών αθλητών, στις 60ο, 120ο και 180ο/sec. 4. Μεταξύ των λειτουργικών αναλογιών της έξω πλειομετρικής προς έσω μειομετρικής ροπής και της έσω πλειομετρικής προς την έξω μειομετρική, με των αντρών αθλητών και της ομάδας ελέγχου με μεγαλύτερες τιμές στους αθλητές στις 60ο, 120ο και 180ο/sec στην πρώτη αναλογία και στις 180ο/sec στην δεύτερη, καθώς και μεταξύ του κυρίαρχου και μη ώμου των αντρών αθλητών στις 60ο, 120ο και 180ο/sec. Η αμφίπλευρη μυϊκή αναλογία της μειομετρικής και πλειομετρικής μέγιστης ροπής στους έσω και έξω στροφείς, είναι φυσιολογικές στις 60ο και 180ο/sec. Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ της μέγιστης μειομετρικής και πλειομετρικής ροπής των έσω και έξω στροφέων στις 60ο, 120ο και 180ο/sec, και της ηλικίας, του αναστήματος, του σωματικού βάρους, του αριθμού των χαμένων αγώνων (ήττες), του αριθμού των τραυματισμών αυτών και του κυρίαρχου ή μη κάτω άκρου. Η γωνία επίτευξης της μέγιστης ροπής της έσω στροφής είναι περίπου στις 65-70o μοίρες και της έξω στις 10- 15o και συμφωνεί με το κινητικό προφίλ της γροθιάς. Τα αποτελέσματα της παρούσης διατριβής έδειξαν ότι η μέγιστη πλειομετρική και μειομετρική ροπή των έσω και έξω στροφέων μυών του ώμου στις 60ο, 120ο και 180ο/sec, των ερασιτεχνών πυγμάχων επηρεάζεται από τα έτη και την συχνότητα προπόνησης, την αγωνιστική κατηγορία και τον αριθμό νικών. Οι αθλητές παρουσιάζουν μυοδυναμική συμμετρία μειομετρικά και πλειομετρικά στους έσω και έξω στροφείς. Οι συμβατικές και οι λειτουργικές μυϊκές αναλογίες είναι στατιστικά σημαντικές μεταξύ κυρίαρχου και μη ώμου. Περαιτέρω έρευνες σε μεγαλύτερες γωνιακές ταχύτητες απαιτούνται για να επιβεβαιώσουν τη χρησιμότητα των αποτελεσμάτων της παρούσας διατριβής.
Isokinetic characteristics of male amateur boxers
Keywords: Πυγμαχία; Boxing; Μυϊκή ροπή; Πυγμαχία; Στροφείς μύες; Peak torque; Boxing; Concentric/eccentric; Shoulder rotators