Διασύνδεση και Δικτύωση των Δομών Κοινωνικής Ένταξης σε τοπικό επίπεδο : Ο ρόλος της Περιφέρειας Αττικής - Βασιλάκου, Πολύμνια (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τους τρόπους ενίσχυσης των μηχανισμών διασύνδεσης και συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών και φορέων κοινωνικής ένταξης σε τοπικό επίπεδο, ώστε να παρέχεται μια ολιστική προσέγγιση προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η έρευνα επικεντρώνεται στην Περιφέρεια Αττικής, με κύριο στόχο τη διερεύνηση του ρόλου της, στη δικτύωση και τη διασύνδεση των δομών που λειτουργούν εντός των χωρικών ορίων της, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η μεθοδολογία της εργασίας, βασίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση και ποιοτική έρευνα μέσω συνεντεύξεων με αρμόδια στελέχη του τομέα κοινωνικής πολιτικής, της Περιφέρειας Αττικής. Στο θεωρητικό πλαίσιο της, αναλύονται οι έννοιες της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ένταξης, καθώς και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών. Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται το Εθνικό και Περιφερειακό πλαίσιο για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Στο εμπειρικό μέρος της εργασίας, υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών δομών, δίνοντας έμφαση στον αποτελεσματικότερο συντονισμό, την αξιοποίηση προηγμένων εργαλείων και την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών. Επίσης, αναδεικνύεται η σημασία υιοθέτησης καινοτόμων προσεγγίσεων και ενδυνάμωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Αριθμός Εισαγωγής: 014082 cd
Keywords: Κοινωνική πολιτική -- Ελλάδα -- Αττική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κράτος πρόνοιας -- Ελλάδα -- Αττική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τοπική αυτοδιοίκηση -- Ελλάδα -- Αττική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική υπηρεσία -- Ελλάδα -- Αττική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανθρώπινες υπηρεσίες -- Ελλάδα -- Αττική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα -- Αττική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα -- Αττική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Φτώχεια -- Ελλάδα -- Αττική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική ένταξη; Δικτύωση κοινωνικών δομών; Περιφέρεια Αττικής; Κοινωνική συνοχή