Γλώσσα προγραμματισμού R. Εργαλείο εκπαιδευτικής έρευνας. Συγκριτική μελέτη SPSS με την R. - Σοφρά, Ρουμπίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η γλώσσα προγραμματισμού R είναι κάτι παραπάνω από κώδικας και αυτοματοποιημένη διαδικασία που απαραίτητη είναι η υψηλή γνώση υπολογιστών αλλά και προγραμματισμού. Είναι ουσιαστικά ένα στατιστικό πακέτο με δυνατότητες σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, επιχειρηματικότητας αλλά και ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο τρόπος χρήσης της ποικίλει ανάλογα με τον τομέα που θα ασχοληθεί ο χρήστης. Είναι απαραίτητο να τονιστεί πως αν και η διαδικασία εκμάθησης είναι απαιτητική ωστόσο δεν είναι δύσκολη καθώς υπάρχει μια πολύ ενεργή κοινότητα με πολλά sites, blogs,εφημερίδες,manual αλλά και eBooks για κάθε επίπεδο χρήστη. Η εργασία έγινε μετά από βιβλιογραφική επισκόπηση αλλά κυρίως στηρίχθηκε στους τρόπους υποστήριξης που ανέφερα παραπάνω καθώς στα ελληνικά δεδομένα δεν είναι τόσο διαδεδομένη και δημοφιλής όσο στο εξωτερικό. Στα παρακάτω κεφάλαια παραθέτονται αναλυτικά οι περισσότερες ιδιότητες της γλώσσας προγραμματισμού με μερικές παραλείψεις που δεν ήταν δυνατόν να παρουσιαστούν καθώς είναι ένα συνεχές ,μεταβαλλόμενο περιβάλλον με πολλές εκδόσεις και τροποποιήσεις. Στην παρούσα φάση της εργασίας μου στόχος ήταν η παρουσίαση των βασικών ιδιοτήτων και δυνατοτήτων της γλώσσας αυτής. Στην συνέχεια ,για την υποστήριξη των όσων θα παρουσιαστούν αναγκαία ήταν η ερευνητική τοποθέτησή μου. Διεξάχθηκε με το μοίρασμα των ερωτηματολογίων στο πανεπιστήμιο Πειραιά στο μεταπτυχιακό τμήμα Στατιστικής που οι φοιτητές ήταν γνώστες της γλώσσας προγραμματισμού R αλλά και του δημοφιλούς στατιστικού πακέτου spss. Η υπάρχουσα κοινή ιδιότητα ,στατιστικής ανάλυσης, του spss και της R με έβαλε στην ερευνητική διαδικασία σύγκρισης τους και περαιτέρω ανάλυσης .
Αριθμός Εισαγωγής: 010674-010675 cd
Keywords: R (Υπολογιστών γλώσσα προγραμματισμού); SPSS (Υπολογιστών αρχείο); Κοινωνικές επιστήμες -- Στατιστικές μέθοδοι -- Προγράμματα υπολογιστών