«Η χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στη διαχείριση κρίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περίπτωση της πανδημίας του COVID-19: Μελέτη Περίπτωσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». - Πετρίδου, Ευαγγελία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Βασικό μέλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί η διαχείριση κρίσεων, καθώς και η αποτελεσματική επικοινωνία της κρίσης με το κοινό. Η πανδημία του COVID-19 έβγαλε στην επιφάνεια την ευπάθεια όχι μόνο των κρατικών κυβερνήσεων, αλλά και των αστικών λειτουργιών, προκαλώντας δραματικές αλλαγές στη ζωή εκατομμυρίων πολιτών παγκοσμίως. Οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας που πλήττουν τον πλανήτη έχουν επιφέρει πλήθος κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που διαρκούν ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, η κρίση της πανδημίας του COVID-19 αποτελεί έναν εξαιρετικά χρήσιμο φακό μέσω του οποίου μπορεί να μελετηθεί, πως η κεντρική εξουσία ως τρόπος διακυβέρνησης εφαρμόζεται και συνδυάζεται με τα πρότυπα εθελοντικής συνεργασίας στο αποκεντρωμένο, πολυεπίπεδο και πολυπαραγοντικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εξεταστεί ποια είναι η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της κρίσης. Οι κρίσεις συνήθως αναπτύσσονται με δυναμικό τρόπο και ως εκ τούτου καθίσταται δύσκολο να έχουν οι πολίτες έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση. Αυτό ακριβώς το κενό έρχονται να καλύψουν τα ΜΚΔ που αναδεικνύονται σε χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας για μία κρίση. Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αναφοράς μέσα από τις εμπειρίες φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης που διαχειρίστηκαν μέρος της κρίσης και να αναδειχθεί ο βαθμός συμβολής και συμμετοχής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη διαχείριση της κρίσης, όπως αποτυπώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
“The Use of Social Media in Local Government Crisis Management in the Case of the COVID-19 Pandemic: A Case Study of the Region of Eastern Macedonia and Thrace”
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Διαδίκτυο στη δημόσια διοίκηση; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Διαχείριση κρίσης; Επικοινωνία κρίσης; Πανδημία COVID-19; Μέσα κοινωνικής δικτύωσης