Προσδοκίες και Ικανοποίηση Γονέων από το Σχολείο – Έρευνα για την Α/βάθμια Εκπαίδευση - Χατζηδάκης, Εμμανουήλ - Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στην παρούσα εργασία γίνεται προσπάθεια να οριστούν οι προσδοκίες των γονέων αναφορικά με την φοίτηση των παιδιών τους στο Δημοτικό Σχολείο και ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούν οι γονείς τόσο το σχολείο όσο και τους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα μέσα από τις διαστάσεις αυτές μελετώνται τα μοτίβα της γονεϊκής εμπλοκής στα πλαίσια φοίτησης των παιδιών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και ο βαθμός – παράγοντες ικανοποίησης των γονέων από τη φοίτηση αυτή. Για την εξαγωγή των παραπάνω ευρημάτων η συγκεκριμένη έρευνα ακολουθεί την ποσοτική μεθοδολογία, όπου αξιοποιείται ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, αποτελούμενο αποκλειστικά από κλειστού τύπου ερωτήσεις. Για την επίτευξη αυτού γίνεται χρήση ποσοτικών κλιμάκων ονομαστικής και τακτικής μορφής καθώς και ίσων διαστημάτων ως εργαλείων μέτρησης, και ακολούθως διενεργείται η στατιστική ανάλυση τους μέσω του στατιστικού πακέτου SPSS. Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στην επισήμανση της σπουδαιότητα της θέσης της γονεϊκής εμπλοκής στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας. Μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου από τους γονείς τόσο σε υλικοτεχνικό όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό επίπεδο τονίζεται σε ποια σημεία επικεντρώνονται οι γονείς τα οποία και θεωρούν ως τους κύριους αγωγούς της σχολικής επιτυχίας των παιδιών τους. Στο τέλος της παρούσας μελέτης δίνονται επιπλέον ευρήματα που προέκυψαν μέσα από την διεξαγωγή της έρευνας τα οποία σε συνδυασμό με τα καίρια ερωτήματα που απαντήθηκαν έδωσαν προτάσεις με απώτερο στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Αριθμός Εισαγωγής: 013078 cd
Keywords: Γονέας-Εκπαιδευτικός, Σχέσεις των -- Ελλάδα; Οικογένεια και σχολείο -- Ελλάδα; Επιλογή σχολείου -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αξιολόγηση -- Ελλάδα; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Συμμετοχή γονέων -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Γονεϊκή ικανοποίηση; Γονεϊκή εμπλοκή; Προσδοκίες γονέων; Αντιλήψεις γονέων; Σχολική αποτελεσματικότητα; Parental satisfaction; Parental engagement; Parental perception; Educational evaluation