Το Ελληνικό Δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 - Σαργιώτης, Στέφανος-Ραφαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά στο ελληνικό δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 για το πολιτειακό ζήτημα. Οι Έλληνες ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσέλθουν στις εκλογικές κάλπες, προκειμένου να επιλέξουν τη μορφή του πολιτεύματος, ψηφίζοντας είτε υπέρ της «Βασιλευομένης» είτε υπέρ της «Αβασίλευτου Δημοκρατίας». Είχε προηγηθεί η κατάργηση της Mοναρχίας στην Ελλάδα από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, την 1η Ιουνίου 1973 και η εγκαθίδρυση της Προεδρικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, το δημοψήφισμα που ακολούθησε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, προς έγκριση της πολιτειακής αλλαγής, δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κόμμα, με αποτέλεσμα τη δέσμευση προς διενέργεια άλλου, όταν θα αποκαθίστατο η δημοκρατία. Αμέσως μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, σχηματίστηκε «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος», με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναλαμβάνει τον πρωθυπουργικό θώκο. Ο ίδιος, αφού προέβη στις απαραίτητες νομοθετικές και συνταγματικές ρυθμίσεις, διακήρυξε βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το κόμμα του, αυτό της Νέας Δημοκρατίας κατέκτησε τις περισσότερες βουλευτικές έδρες. Εν συνεχεία, προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα για το Πολιτειακό, μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας εν συγκρίσει με τη δίνη των προηγούμενων δικτατορικών χρόνων. Πρόκειται για μία ολοκληρωτική μετάβαση, προς τη δημοκρατική θεμελίωση που πραγματοποιήθηκε με σταθερά βήματα και καθοριστικούς χειρισμούς των τότε πολιτικών προσώπων.
The Greek Referendum on December 8, 1974
Keywords: Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Δημοψήφισμα; Κοινωνική επιλογή; Δημοψήφισμα; Βασιλευόμενη Δημοκρατία; Αβασίλευτος Δημοκρατία; Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας; Συνταγματική αναθεώρηση; Μεταβατική περίοδος