Θεμελιώδη μεγέθη & χρηματιστηριακές αξίες στο ΧΑΑ - Κουτσουμπός, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται το κατά πόσο βασικά θεμελιώδη μεγέθη των οικονομικών καταστάσεων επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές αξίες στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν αφορούν τη χρονική περίοδο 2005-2012 και 27 εισηγμένες στο ΧΑΑ. Αναλύονται συσχετισμοί κυρίως μεταξύ των P/BV και ROE, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επίδραση του σχετικού δανεισμού και πωλήσεων και το αν η αποτίμηση διαφέρει κατά τις άσχημες χρηματιστηριακές περιόδους (2008 & 2010-2012). Επίσης, για εννέα από τις επιχειρήσεις η ανάλυση γίνεται ανεξάρτητα και πιο διεξοδικά. Τέλος, παρουσιάζονται γραφιστικά οι συσχετισμοί P/BV-ROE κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου για κάθε μετοχή. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως η αγορά εκτιμά θετικά τόσο τη κερδοφορία όσο και τη λογιστική αξία μιας επιχείρησης. Ακόμα, συμπεραίνουμε πως η αγορά είναι πιο επιφυλακτική όταν αποτιμά κερδοφορία που προέρχεται από μόχλευση (υψηλότερος δανεισμός), ενώ αντίθετα αποτιμά με καλύτερους όρους όταν η κερδοφορία συνοδεύεται από υψηλότερες πωλήσεις . Επίσης, φαίνεται πως κατά τις χρονιές της ελληνικής κρίσης χρέους (2010-2012) και κατά το 2008 (Παγκόσμια Κρίση) η αποτίμηση γίνεται με συντηρητικότερο τρόπο. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλείο για τους επενδυτές, ενώ η περαιτέρω ανάλυση τους είναι ικανή να αποδώσει περισσότερα και ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Μ.Δ.Ε. 30
Keywords: Μετοχές -- Ελλάδα; Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών; Χρηματιστήριο Αθηνών; Χρηματιστηριακές αξίες; Μετοχές; Επενδύσεις