Η Λευκή Βίβλος για το μέλλον της Ευρώπης: Μια ex ante αξιολόγηση των επιπτώσεων στην πολιτική συνοχής - Αυτιάς, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η πολιτική συνοχής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δομικά συστατικά του οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το στοιχείο εκείνο που δημιουργεί, κρατάει αλλά και εξελίσσει τους συνεκτικούς δεσμούς μεταξύ των κρατών μελών της. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται μια αξιολόγηση των επιπτώσεων που ενδεχομένως θα υπάρξουν στην εφαρμογή της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., μέσω της ανάλυσης της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης. Του πολιτικού μανιφέστου δηλαδή που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου 2017. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται απ’ τα κεφάλαια 1 και 2 και παρουσιάζεται το γενικότερο πλαίσιο της εξέλιξης του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, της οικονομικής ολοκλήρωσης αλλά και της πολιτικής συνοχής μέσα από ιστορικές καταγραφές αλλά και ημερομηνίες σταθμούς αυτής της εξέλιξης. Στο δεύτερο μέρος που αποτελείται από τα κεφάλαια 3 και 4, εξειδικεύεται πλέον η μελέτη της Λευκής Βίβλου τόσο μέσα από την ανάλυση του τί προηγήθηκε της σύνταξης αυτής σε επίπεδο προβληματισμών και συζητήσεων όσο και μέσω της παρουσίασης των βασικών σεναρίων για το μέλλον της Ευρώπης που προτείνονται σ’ αυτήν. Τέλος καταγράφονται οι θέσεις των κομματικών σχηματισμών του Ευρωκοινοβουλίου, απέναντι στα 5 προτεινόμενα σενάρια της Λευκής Βίβλου.
White Paper on the future of Europe: an ex ante impact assessment on cohesion policy
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Οικονομική ενοποίηση; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Πολιτική και διακυβέρνηση; Πολιτική συνοχής; Λευκή Βίβλος; Ευρωπαϊκή Ένωση; Jean Claude Juncker