Διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών: Η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στο Λύκειο - Κώστα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών αποτελούν τη βάση για τη δημιουργία και το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μέσω αυτών προβάλλονται οι αξίες και οι αρχές που πρέπει να διέπουν τόσο τη διαδικασία της μάθησης για να μεταλαμπαδευτούν στον μαθητή και να τον προετοιμάσουν για την ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στην αξιολόγηση του νέου προγράμματος σπουδών για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στη βαθμίδα του Λυκείου. Η αξιολόγηση προέκυψε από την ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη διενέργεια της συνέντευξης σε 10 εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται σε πρότυπα και πειραματικά Λύκεια σε όλη την Ελλάδα. Από την έρευνα προέκυψε ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών συγκεντρώνει αρκετά θετικά χαρακτηριστικά και αποτελείται από γερές βάσεις, ενώ παρουσιάστηκαν και κάποιες αδυναμίες αποσκοπώντας στη βελτίωση του προγράμματος σπουδών. Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω κρίνεται αναγκαίος η βελτίωση των αδύνατων σημείων προκειμένου το νέο πρόγραμμα σπουδών να επιτύχει τους σκοπούς του στο έπακρο.
Αριθμός Εισαγωγής: 013642 cd
Keywords: Ελληνική γλώσσα, Αρχαία -- Μελέτη και διδασκαλία (Δευτεροβάθμια) -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Σχεδιασμός τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Προγράμματα μαθημάτων, Αλλαγή τους -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτικοί -- Στάσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αρχαία Ελληνικά; Λύκειο; Αξιολόγηση; Πρόγραμμα σπουδών; Πρότυπα και πειραματικά λύκεια; Ancient Greek; High school; Evaluation; Curriculum; Experimental and pilot high schools