Η Κοινωνική Ένταξη των Αφγανών μεταναστών στην Ελλάδα: Η Περίπτωση της Κω - Ντάνου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Στην παρούσα έρευνα διερευνάται και αναλύεται το φαινόμενο της κοινωνικής ένταξης των Αφγανών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, καθώς και τα εμπόδια ένταξης που αντιμετωπίζουν. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται η επιτυχής ή ανεπιτυχής ένταξη των Αφγανών μεταναστών στο νησί της Κω, μέσα από προσωπικές εμπειρίες των υποκειμένων, δεδομένου ότι η κοινωνική ένταξη μιας μεταναστευτικής ομάδας στην κλειστή κοινωνία του νησιού, καθίσταται πιο δύσκολη αλλά και χρονοβόρα. Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκαν θεματικοί άξονες για να εξεταστεί ο βαθμός της κοινωνικής ένταξης της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης, με βασικότερη αυτήν της στέγασης, το νομικό καθεστώς, τις κοινωνικές σχέσεις των υποκειμένων με τους γηγενείς, τους συναδέλφους αλλά και την εργοδοσία, την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στους τομείς αυτούς, ιδίως μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση του Covid-19. Επίσης, γίνεται αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση των υποκειμένων και στις μελλοντικές τους επιδιώξεις σε σχέση με την οικογενειακή επανένωση, μετά την ανατροπή του καθεστώτος στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν το 2021. Προκειμένου λοιπόν η κοινωνική ένταξη των μεταναστών να στεφθεί με επιτυχία θα πρέπει να υπάρχει ίση πρόσβαση και συμμετοχή σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου της χώρας, αλληλοσεβασμός της διαφορετικής πολιτισμικής κουλτούρας, προσπάθεια αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ μεταναστών και ντόπιων, αλλά και οι κατάλληλες πολιτικές ένταξης από την μεριά της Πολιτείας. Για την συλλογή και ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ποιοτική έρευνα, με ημι-δομημένες συνεντεύξεις σε οκτώ Αφγανούς άντρες, ηλικίας από 23-45 ετών, με την βοήθεια του συνεκτικού κρίκου ως διερμηνέα όπου ήταν αναγκαίο.
Αριθμός Εισαγωγής: 013890 cd
Keywords: Μετανάστες -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Κοινωνικές συνθήκες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Κοινωνικός αποκλεισμός -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Άσυλο, Δικαίωμα του -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μετανάστες -- Ελλάδα -- Υγειονομική πολιτική -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ανθρώπινα δικαιώματα -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Μετανάστες; Κοινωνική ένταξη; Αφγανοί; Κως; Εμπόδια; Ταλιμπάν; Πρόσβαση; Αγορά εργασίας; Υγειονομική περίθαλψη; Νομικό καθεστώς; Immigrants; Social integration; Afghans; Kos; Barriers; Taliban; Access; Labor/job market; Health care; Legal status