ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ IOT. ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ. - Κοτρώτσου, Μαριάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση των ενεργειακών δεδομένων έχει καταστεί αναγκαία λόγω της αυξημένης ζήτησης και της επιτακτικής ανάγκης για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η ενσωμάτωση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) - όπως οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, τα αιολικά πάρκα και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί - σε συνδυασμό με συμβατικά συστήματα όπως οι πετρελαιοκινητήρες, απαιτεί λεπτομερή και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση. Οι λειτουργικές παράμετροι αυτών των συστημάτων μεταβάλλονται συνεχώς με ταχείς ρυθμούς, καθιστώντας απαραίτητη την άμεση επεξεργασία των δεδομένων για την βελτιστοποίηση της ενεργειακής χρήσης και τον έλεγχο των συστημάτων. Ο σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι διττός: αφενός η ανάλυση των απαιτήσεων ενός υβριδικού συστήματος ΑΠΕ και συμβατικών συστημάτων, και αφετέρου ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη ενός εικονικού ενσωματωμένου συστήματος που θα επιτρέπει την απομακρυσμένη διαχείριση ενεργειακών δεδομένων μέσα σε ένα πλαίσιο IoT. Αυτό το σύστημα στοχεύει να καλύψει τα κενά στην επιτήρηση των ενεργειακών εγκαταστάσεων, να διορθώσει σφάλματα στην πρόβλεψη της κατανάλωσης, να βελτιώσει την απόδοση των συστημάτων και να παρέχει εξειδικευμένο έλεγχο. Η μελέτη περιλαμβάνει την προσομοίωση ενός απομακρυσμένου νησιού από την ηπειρωτική Ελλάδα, σε συνδυασμό με σενάρια βλαβών ή αυξημένης ζήτησης ενέργειας.
Development of an Embedded System for Remote Energy Data Management in IoT. Simulation case of the energy needs of a Greek island.
Keywords: Βασικά χαρακτηριστικά των ανανεώσιμων πηγών; Αλγόριθμοι και διαχείριση ενέργειας; Εποπτεία συστημάτων με αισθητήρες - Διαδίκτυο των Πραγμάτων; Σχεδιασμός και στοιχειοθέτηση του συστήματος; Ανάπτυξη και υλοποίηση του προτεινόμενου συστήματος; Βασικά συμπεράσματα του υβριδικού συστήματος που δημιουργήσαμε; Ανάπτυξη ενσωματωμένου συστήματος, ηλεκτρική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας