Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της διαφάνειας στην δημόσια διοίκηση - Κανελάτος, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία προσεγγίζει το πεδίο της αποτελεσματικότητας στην δημόσια διοίκηση. Σκοπός της είναι η ανάλυση των φαινομένων της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας στην δημόσια διοίκηση και πως αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης με την χρήση πληροφοριακών συστημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή γίνεται μία εκτεταμένη αναφορά στην αλλαγή που επιχειρείται, στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών από τις Υπηρεσίες Δόμησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενσωματώνοντας στην όλη διαδικασία στην χρήση πληροφοριακού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς θεσμούς, βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και τελικά παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο. Η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία, έχουν τραφεί με το πέρασμα το χρόνων και έχουν μεταλλαχθεί, εισχωρώντας και διαβρώνοντας πολλούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με αποτέλεσμα η αντιμετώπισή τους να αποτελεί αντικείμενο διαρκούς έρευνας παγκοσμίως. Η σημασία που έχει ο περιορισμός ή και εξάλειψη των φαινομένων είναι καθοριστική για την προαγωγή των κοινωνιών σε επίπεδο ηθικό και την ευημερία τους σε επίπεδο οικονομικό. Η θεσμοθέτηση νόμων που προωθούν την χρήση πληροφοριακών συστημάτων και ελαχιστοποιούν την προσωπική επαφή μεταξύ του πολίτη και του οργάνου διοίκησης είναι στην σωστή κατεύθυνση για την ορθή αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Οι πολεοδομίες ανέκαθεν ήταν οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που ήταν σημείο αναφοράς ως οι χώροι που κυριαρχεί η αδιαφάνεια και ανθεί η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού. Με τον ανασχεδιασμό της διαδικασίας του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών και με την ενσωμάτωση της χρήσης πληροφοριακών συστημάτων σε αυτή, η διαφάνεια κατά την έκδοση αδειών δόμησης βελτιώθηκε σημαντικά. Η δημιουργία διάφορων σταδίων φανερών ή αφανών ελέγχων αποθάρρυναν όσους θέλουν να καταστρατηγήσουν το νόμο διευκολύνουν του μηχανικούς να μη δέχονται παρανομίες στις κατασκευές. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να μην δημιουργήσουν (ξανά) εξαιρέσεις, ερμηνείες και περιπτωσιολογία κατά την εφαρμογή, που να περιορίζουν και να ακυρώνουν την ισόνομη αντιμετώπιση προς όλους τους πολίτες. Η ασάφεια ή η αντιφατικότητα των νόμων οδηγεί τα πράγματα στην κρίση του υπαλλήλου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας ή η μηχανοργάνωση του χάους, αλλά η περαιτέρω απλοποίησή της νομοθεσίας.
Simplifying bureaucracy and enhancing transparency in public administration
Keywords: Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ελλάδα--Πολιτική και διακυβέρνηση; Διοίκηση και οργάνωση; Δημόσια διοίκηση; Γραφειοκρατία; Διαφάνεια; Ανασχεδιασμός διαδικασιών; Πληροφοριακά συστήματα