Η χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών ως εργαλείο μάρκετινγκ. Μια συγκριτική μελέτη μεταξύ επαγγελματικού μπάσκετ και επαγγελματικού ποδοσφαίρου. - Ζώρζου, Ιουλία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η εργασία διερευνά πώς οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες επαναπροσδιορίζουν το μάρκετινγκ στον επαγγελματικό αθλητισμό, εστιάζοντας ειδικά στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο. Σκοπός είναι να αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο οι σύλλογοι και οι λίγκες αξιοποιούν κοινωνικά δίκτυα, ζωντανές μεταδόσεις, εξατομικευμένες προσφορές, τεχνολογίες VR/AR, big data και πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου για να ενισχύσουν τη δέσμευση των φιλάθλων και να αυξήσουν τα έσοδα. Μεθοδολογικά, η έρευνα βασίζεται σε βιβλιογραφική ανασκόπηση και συγκριτική προσέγγιση, συγκεντρώνοντας ποιοτικά δεδομένα από επίσημες πηγές και ακαδημαϊκές μελέτες. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι ο επιτυχής ψηφιακός μετασχηματισμός απαιτεί συνδυασμό παγκόσμιας οπτικής, τοπικής προσαρμογής και καινοτόμων εργαλείων μάρκετινγκ. Επιπλέον, η αποτελεσματική χρήση της ανάλυσης δεδομένων και των ψηφιακών πλατφορμών μεταμορφώνει τη σχέση ομάδων και φιλάθλων, δημιουργώντας πολυκαναλικές εμπειρίες και διαφοροποιημένες ροές εσόδων. Η εργασία υπογραμμίζει ότι τόσο το μπάσκετ όσο και το ποδόσφαιρο μπορούν να υιοθετήσουν βέλτιστες πρακτικές, καθώς οι διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών και η εκτεταμένη παγκόσμια απήχηση απαιτούν ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακού μάρκετινγκ.
The use of new digital technologies as a marketing tool. A comparative study between professional basketball and professional football.
Keywords: Ψηφιακές τεχνολογίες; Τεχνολογία της πληροφορίας; Εκπαιδευτική τεχνολογία; Διαδικτυακό μάρκετινγκ; Ποδόσφαιρο - Μάρκετινγκ; Καλαθοσφαίριση - Μάρκετινγκ; Digital technologies; Information technology; Educational innovations; Internet marketing; Soccer - Marketing; Basketball - Marketing; Ψηφιακές τεχνολογίες; Μάρκετινγκ; Εργαλεία Μάρκετινγκ; Επαγγελματικό μπάσκετ; Επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Digital technologies; Marketing; Marketing tools; Professional basketball; Professional football