Στάσεις και αντιλήψεις μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την συνεκπαίδευση τους με μαθητές Α.με.Α. - Γιαννακοπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Στόχος της παρούσα εργασίας είναι να αναδείξει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των παιδιών δημοτικού από την συνεκπαίδευσή τους με μαθητές Α.με.Α. Μέσα από την εργασία λοιπόν, θα γίνει φανερό κατά πόσο οι τυπικοί μαθητές μπορούν να αλληλεπιδράσουν μέσα στην τάξη με μη τυπικούς συμμαθητές. Θα δοθεί έμφαση στις συμπεριφορές των παιδιών απέναντι στους συμμαθητές τους Α.με.Α. και πως τους αντιμετωπίζουν μέσα στην τάξη. Η έρευνα θα έχει κοινωνιολογική ματιά, δηλαδή θα μελετηθούν οι κοινωνικές αναπαραστάσεις του φαινομένου της συνεκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρίες στα τυπικά σχολεία και το πώς βλέπουν τα τυπικά παιδιά την εφαρμογή αυτού του μοντέλου στα πλαίσια αποδοχής της διαφορετικότητας και παροχής ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση. Επίσης σκοπός της έρευνα θα είναι η ανάπτυξη μαθησιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων όλων των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών και η ευαισθητοποίηση τους σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σημαντικό είναι ακόμα, η δημιουργία ομαδικού κλίματος και η ενεργή συμμετοχή όλων των μαθητών Α.με.Α. και μη στη μαθησιακή διαδικασία. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή της ποσοτικής έρευνας με ερωτηματολόγια κλειστού τύπου που θα δοθούν σε παιδιά δημοτικού, τα οποία θα αναλυθούν. Τέλος μετά την ανάλυση των δεδομένων θα περάσουμε στα αποτελέσματα και στον σχολιασμό αυτών , έτσι όπως διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα δεδομένα.
Attitudes and perceptions of primary education students from their co-education with students with disabilities.
Keywords: Αυτισμός στα παιδιά; Ειδική εκπαίδευση; Μαθητές - Κοινωνικές συνθήκες; Κοινωνικοποίηση; Άτομα με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; Autism in children; Special education; Students - Social conditions; Socialization; People with disabilities - Education; Μαθητές; Α.με.Α.; Αυτισμός; Συνεκπαίδευση; Ειδική αγωγή; Students; Disabled; Autism; Co-education; Special education