Σύγκριση συστημάτων δυναμικής διαχείρισης περιεχομένου για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικού καταστήματος - Ξουράφης, Τριαντάφυλλος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Εδώ και μερικές δεκαετίες, το internet έχει μπει στη ζωή μας εισάγοντας έννοιες που έχουν αλλάξει παγκοσμίως τα τεχνολογικά δρώμενα. Μία απ’ αυτές, το ηλεκτρονικό εμπόριο, που έκανε την παρουσία του ταυτόχρονα με την γέννηση του διαδικτύου. Ένα δεύτερο τεχνολογικό επίτευγμα στον κόσμο της πληροφορικής, είναι τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ολοκληρωμένα συστήματα, που ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκαν με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση ιστοτόπων από μεγάλες εταιρίες, λίγα χρόνια αργότερα κατέκλυσαν την παγκόσμια κοινότητα των σχεδιαστών. Έτσι σήμερα εμφανίζονται πιο ισχυρά από ποτέ, ενώ αρκετά από αυτά παρέχουν την δυνατότητα σε εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, να δημιουργούν εύκολα και γρήγορα ολοκληρωμένες ιστοσελίδες. Ταυτίζοντας λοιπόν την τεχνολογία των CMS με το ηλεκτρονικό εμπόριο, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε δύο ηλεκτρονικά καταστήματα με τη βοήθεια των συστημάτων που περιγράφονται στα επόμενα κεφάλαια. Γίνεται λόγος για τα Joomla και Wordpress, ενώ αναλύεται ο τρόπος λειτουργίας τους και οι ευκολίες που παρέχουν για την υλοποίηση ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Αναλύεται περιγραφικά η διαδικασία δημιουργίας των ιστοσελίδων για να μπούμε τελικά στη διαδικασία της σύγκρισης. Στη διαδικασία αυτή παραθέτουμε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του καθενός, για να αποφασίσουμε εν τέλει ποιο από τα δύο CMS ανταποκρίνεται καλύτερα στην δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος.
Μ.Δ.Ε 60
Keywords: Ιστότοποι -- Ανάπτυξη; Ιστότοποι -- Σχεδιασμός; Διαδίκτυο; Joomla