Η δραματική τέχνη στην εκπαίδευση ως μέσο για την ευαισθητοποίηση της διαφορετικότητας σε παιδιά Δ τάξης δημοτικού σχολείου. - Κίτσου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση της δυναμικής της δραματικής τέχνης στην προώθηση της ευαισθητοποίησης και της αποδοχής της διαφορετικότητας στο σύγχρονο ελληνικό σχολικό σύστημα. Με την παρουσία των παιδιών μεταναστών στα ελληνικά σχολεία, είναι ζωτικής σημασίας να διευκολυνθεί η ενσωμάτωσή τους με τους γηγενείς μαθητές, καταπολεμώντας έτσι τα αρνητικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Μέσω αυτής της μελέτης, η εργασία στοχεύει να συμβάλει στην υπάρχουσα γνώση σχετικά με το ρόλο της δραματικής τέχνης στην προώθηση της αποδοχής και της ευαισθητοποίησης για τη διαφορετικότητα σε εκπαιδευτικά πλαίσια. Επιλέχθηκαν οι μύθοι της Ελλάδας προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές μέσα από τα μηνύματα που υπάρχουν σε αυτούς και τα παιδιά των μεταναστών να ενσωματωθούν στο πλαίσιο της τάξη, ενώ αξιοποιήθηκε επίσης η έννοια της κοινωνικής κατανόησης των παιδιών κι έχει ως στόχο να μετρήσει την κοινωνική νοημοσύνη των παιδιών. Με την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου ερευνητικού σχεδιασμού και μεθοδολογίας, με την χρήση ερωτηματολογίων, συνεντεύξεων και ημερολόγιο σημειώσεων, η μελέτη σκοπεύει να αντιμετωπίσει τους ερευνητικούς στόχους και να ενισχύσει την ένταξη και την αποδοχή των παιδιών μεταναστών στα ελληνικά σχολεία. Τελικά, η εργασία φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πιο περιεκτικό και αρμονικό μαθησιακό περιβάλλον που εκτιμά και σέβεται τη διαφορετικότητα.
Drama in Education as a Means for Sensitizing Diversity in Grade D Elementary School Children
Keywords: Δραματική τέχνη; Εκπαιδευτικό δράμα; Κοινωνική ενσωμάτωση; Διαφορετικότητα; Μετανάστες; Ευαισθητοποίηση; Μεθοδολογία έρευνας; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δραματική τέχνη; Εκπαίδευση; Μέσο ευαισθητοποίησης; Διαφορετικότητα