Η δράση του ιδιωτικού τομέα στη δημόσια εκπαίδευση και οι απόψεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού - Γουρδομιχάλη, Όλγα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία προκύπτει από την εμπλοκή μη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημόσια σχολεία. Ερευνώνται οι απόψεις των εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα και την επίδραση που ασκούν οι μη δημόσιοι φορείς στην σχολική κοινότητα με αντίκτυπο σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Το θέμα προσεγγίζεται με εμπειρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 5 εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης δημοσίων σχολείων του νομού Αττικής και 3 εκπροσώπων μη δημοσίων φορέων/ΜΚΟ, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει προγράμματα στα αντίστοιχα σχολεία. Το κυριότερο εύρημα της έρευνας είναι ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των μη δημόσιων φορέων και των σχολείων για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της συνεργασίας φαίνεται να είναι η εφαρμογή προγραμμάτων βιωματικής δράσης, τα οποία ενισχύουν τη συμμετοχή των μαθητών στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες μέσα από την αξιοποίηση κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο διατίθεται στους μαθητές δωρεάν ή με κάποιο μικρό κόστος για τους γονείς. Επιπλέον, αυτή η συνεργασία μεταξύ των ιδιωτικών φορέων και των δημόσιων σχολείων φαίνεται να είναι σε ανοδική πορεία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013028 cd
Keywords: Ιδιωτικοποίηση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Δημόσια σχολεία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; Σχολικής βελτίωσης προγράμματα -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Ιδιωτικοποίηση; Μη δημόσιοι φορείς; ΜΚΟ; Εκπαιδευτικοί; Δημόσια σχολεία; Εκπαιδευτικά προγράμματα; Βιωματική δράση; Σύμπραξη; Privatisation; Non-public bodies; NGO; Teachers; Public schools; Educational programs; Experiential action; Cooperation