Η διαφορετικότητα των φύλων στο διοικητικό συμβούλιο Ευρωπαϊκών αθλητικών επιχειρήσεων και η επίδρασή στην οικονομική τους απόδοση. - Νταλαμπίρας, Σπύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο η παρουσία διαφορετικών φύλων επηρεάζει το Διοικητικό Συμβούλιο των ευρωπαϊκών εταιρειών και πώς αυτό αντανακλάται στην οικονομική τους απόδοση. Έτσι, η έλλειψη αντιπροσώπευσης των φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στην απόδοση των εταιρειών, ειδικά όσον αφορά την χρηματοοικονομική τους επίδοση. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των γυναικών στα εταιρικά συμβούλια και την επίδραση αυτού στην οικονομική απόδοση μιας επιχείρησης. Για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού, αντλήθηκαν δεδομένα για 185 ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αθλητισμού και αναψυχής, σε 13 χώρες, για την περίοδο 2008-2020. Μέσω της μεθόδου της πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης, εξειδικεύτηκαν 5 μοντέλα. Εξαρτημένες μεταβλητές είναι τα συνολικά έσοδα και οι δείκτες ROA, ROE, γενικής ρευστότητας και κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων. Ανεξάρτητες ορίστηκαν ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ο αριθμός των γυναικών σε αυτό και το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό ΙΒΜ SPSS V.29. Ως προς τα αποτελέσματα, σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας 5%, βρέθηκε ότι οι δείκτες που παρουσιάζουν κάποια συσχέτιση με τις εξαρτημένες μεταβλητές, είναι αυτοί της γενικής ρευστότητας, της κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων και τα συνολικά έσοδα. Συγκεκριμένα, και οι 3 αυτοί δείκτες συσχετίζονται θετικά με τον αριθμό των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αρνητική συσχέτιση με το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο έχουν οι δείκτες κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων και γενικής ρευστότητας, ενώ ο τελευταίος συσχετίζεται αρνητικά και με τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτά τα ευρήματα φανερώνουν την προσέγγιση των γυναικών στελεχών ως πιο εστιασμένη στην διασφάλιση της ρευστότητας και της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη αποστροφή στον κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες. Επιπλέον, τα διοικητικά συμβούλια που συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες μπορεί να επιφέρουν περισσότερα συνολικά έσοδα βάσει των πολιτικών που θα εφαρμοστούν.
Gender diversity on the board of European sports companies and the effect on their financial performance.
Keywords: Αθλητικές επιχειρήσεις - Διοίκηση και οργάνωση; Αναψυχή - Διοίκηση και οργάνωση; Αθλητικές επιχειρήσεις - Χρηματοοικονομική; Αθλητικές επιχειρήσεις - Οικονομικές απόψεις; Γυναίκες - Απασχόληση; Γυναίκες - Νομικό καθεστώς, νόμοι, κλπ.; Γυναίκες εργαζόμενες; Sports companies - Management; Recreation - Management; Sports companies - Finance; Sports companies - Economic aspects; Women - Employment; Women - Legal status, laws, etc.; Women employees; Αθλητικές επιχειρήσεις; Διοικητικό Συμβούλιο; Διαφορετικότητα των φύλων; Οικονομική απόδοση; Sports companies; Board of directors; Gender diversity; Financial performance