Συγκριτική προσέγγιση του συστήματος Αυτοδιοίκησης Καποδίστρια, Καλλικράτη. Μελέτη περίπτωσης Περιφέρεια Πελοποννήσου - Καψαλού, Ευαγγελία - Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Τα προγράμματα «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας και τέθηκαν σε εφαρμογή με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη των περιφερειακών περιοχών της χώρας. Ωστόσο, το πρώτο πρόγραμμα έληξε ξαφνικά, καθώς δε κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους του. Με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» έγιναν αξιόλογες προσπάθειες για την επίτευξη των σκοπών του, όμως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες, που εμποδίζουν την διεκπεραίωση των απαιτούμενων ενεργειών και έργων. Η Π.Ε. Κορινθίας, ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και αποτελεί και ενότητα που συγκροτείται από αρκετούς δήμους και κοινότητες. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας πραγματοποιείται μελέτη περίπτωσης της υφιστάμενης κατάστασης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, αναφορικά με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
Comparative approach to the local authority systems "Kapodistrias" and Kallikratis". A case study from the Peloponnese region
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Σχέδιο Καποδίστριας; Πρόγραμμα Καλλικράτης; Τοπική αυτοδιοίκηση; Περιφέρεια Πελοποννήσου