Οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της αναπηρίας στο οικογενειακό περιβάλλον - Παλόγου, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα ερευνητική μελέτη εξετάζει τις αντιλήψεις γονέων παιδιών με αναπηρία, αναφορικά με τις ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αναπηρίας στο οικογενειακό περιβάλλον. Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω ατομικών ημι-δομημένων συνεντεύξεων με συμμετέχοντες έξι (6) γονείς παιδιών με αναπηρία, οι οποίες αναλύθηκαν ποιοτικά. Τα αποτελέσματα φανέρωσαν ότι οι γονείς βιώνουν σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η διάγνωση της αναπηρίας προκαλεί Iτην εκδήλωση ανάμεικτων Iκαι πολύπλοκων Iσυναισθηματικών αντιδράσεων, ενώ τα ποσοστά άγχους είναι ιδιαίτερα υψηλά. Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε πως η συζυγική σχέση διαταράσσεται σε μεγάλο βαθμό, με την αναπηρία να βιώνεται ως κάτι περιοριστικό που θέτει πολλά εμπόδια. Σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις, τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι γονείς νοηματοδοτούν τον αποκλεισμό είτε με τη μορφή της μη παροχής ίσων ευκαιριών είτε με το στοιχείο της απόρριψης. Επίσης, αναδείχθηκαν σημαντικά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αριθμός Εισαγωγής: 013791 cd
Keywords: Παιδιά με ειδικές ανάγκες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες--Οικογενειακές σχέσεις; Γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες--Ψυχολογία; Γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες--Οικογενειακές σχέσεις; Αναπηρία; Οικογένεια; Γονείς; Ψυχολογικές επιπτώσεις; Κοινωνικές επιπτώσεις; Disabiltiy; Parents; Psychological impact; Social impact