Η επίδραση του πολιτικού κινδύνου στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας - Πίκουλας, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο πολιτικός κίνδυνος αναφέρεται στο πως και στο πόσο η πολιτική μπορεί να επηρεάσει μια επιχείρηση ή μια αγορά εντός της οποίας μια επιχείρηση δραστηριοποιείται, λόγω πράξεων που έχουν πολιτική φύση όπως είναι για παράδειγμα διαδηλώσεις ή κυρώσεις κ.λπ. Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιείται ένα πλαίσιο πολιτικού κινδύνου, με στόχο να αναλύσει την επίδραση που ασκεί ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα ως προς την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης της χώρας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να εξετασθεί κατά πόσο οι παράγοντες που επιφέρουν τον πολιτικό κίνδυνο στην περίπτωση της Ελλάδας δύνανται να επηρεάσουν τις προγραμματισμένες πράσινες επενδύσεις στη χώρα και τα αποτελέσματά τους. Στο πλαίσιο αυτό αναλύεται το προτεινόμενο μοντέλο κινδύνου σε κάθε ένα από τα συστατικά του και εν συνεχεία παρατίθεται μια παραδειγματική εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα. Επίσης, οριοθετούνται οι σημαντικότεροι πολιτικοί κίνδυνοι σε μήτρα κινδύνων και για μερικούς από αυτούς γίνεται μία προσπάθεια υπολογισμού πιθανών εκβάσεων από τη στιγμή της εκδήλωσής του.
Keywords: Διαχείριση κινδύνου; πολιτικός κίνδυνος; πράσινη μετάβαση; πράσινος μετασχηματισμός; Ελλάδα; Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; επίδραση πολιτικού κινδύνου