Ποια είναι η σχέση της ανάπτυξης του Α.Ε.Π. και των κρατικών ομολόγων ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία - Λιακόπουλος, Διονύσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ επιτοκίων κρατικών ομολόγων και ανάπτυξής του Α.Ε.Π. σε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες οικονομίες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Γερμανία. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε την αιτιατή σχέση μεταξύ των δυο μεταβλητών ποσοτικοποιώντας τα χαρακτηριστικά της. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε μεθοδολογία όπως Granger causality και SVAR models. Για να το πετύχουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε δεδομένα όπως τα επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου και την μεγέθυνση του Α.Ε.Π. για τις χώρες Γερμανία και Ελλάδα. Τέλος, στα αποτελέσματα που διεξήγαμε από τις παραπάνω μεθόδους είδαμε ότι για την χώρα της Γερμανίας δεν υπάρχει κάποια μορφής συσχέτισης μεταξύ του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου και της μεγέθυνσης του Α.Ε.Π. , ενώ αντίθετα στην Ελλάδα υπάρχει μορφής συσχέτισης μεταξύ του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου και της μεγέθυνσης του Α.Ε.Π. .
Μ.Δ.Ε. 264