Ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο: Συγκριτική μελέτη των εκτιμήσεων των γονέων και των εφήβων σχετικά με το επίπεδο χρήσης του διαδικτύου - Φρούντα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Εισαγωγή: Ο εθισμός στο διαδίκτυο πρόκειται για ένα σύγχρονο φαινόμενο, που αναπτύσσεται ραγδαία και αφορά ιδιαίτερα τους εφήβους. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση του αυτο-προσδιοριζόμενου επιπέδου χρήσης του διαδικτύου από τους εφήβους σε σύγκριση με το παρατηρήσιμο από τους γονείς επίπεδο χρήσης του διαδικτύου των εφήβων. Μέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν έφηβοι (13 έως 18 χρόνων)του δήμου Πατρέων και ένας εκ των δύο γονέων του.Ο καθορισμός του δείγματος έγινε μέσω τυχαιοποιημένης έρευνας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με προτυπωμένα ερωτηματολόγια στην Ελληνική γλώσσα καθώς και ερωτηματολόγια που αφορούν σε κοινωνικόoδημογραφικά στοιχεία. Η συμμετοχή ήταν ανώνυμη και προαιρετική. Στους έφηβους χορηγήθηκε το InternetAddictionTestτηςYoung και στους γονείς το ParentChildInternetAddictionTestπροκειμένου να προσδιοριστεί το ποσοστό εθισμού των εφήβων στο διαδίκτυο από τη σκοπιά των εφήβων και από τη σκοπιά των γονέων. Για τις στατιστικές αναλύσεις χρησιμοποιήθηκαν τα προγράμματα Microsoft Office Excel 2007 και SPSS 21.0.0.0.Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας 95%. Αποτελέσματα: Φυσιολογική χρήση του διαδικτύου φάνηκε ότι κάνει το 27% του πληθυσμού των εφήβων, σύμφωνα με τα αυτοσυμπληρούμενα ερωτηματολόγια ενώ σύμφωνα με τους γονείς το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 20%. Ήπια εθιστική συμπεριφορά εμφανίστηκε στο 42% των εφήβων, ενώ οι γονείς που αναγνώρισαν αυτή τη συμπεριφορά στα παιδιά τους ανήλθε στο 33%. Οι γονείς εκτίμησαν ότι τα παιδιά τους σε ποσοστό 46% έχουν μέτρια εθιστική συμπεριφορά, ενώ στο 30% των εφήβων βρέθηκε ανάλογη συμπεριφορά. Τέλος μόλις 1% των εφήβων βρέθηκε ότι έχει σοβαρή εθιστική συμπεριφορά, ποσοστό που συμφωνεί με την εκτίμηση των γονέων. Όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους ,βρέθηκε ότι στο 54% του πληθυσμού συμπίπτουν οι απόψεις των γονέων με των εφήβων. Συμπεράσματα:Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν και αξιολογούν διαφορετικά την χρήση του διαδικτύου από ότι οι γονείς. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι είναι αρκετοί οι παράγοντες ( π.χ. ώρες χρήσης του διαδικτύου ,υπεραπασχόληση της μητέρας κ.α.)που προβλέπουν τον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο, όπως ήδη αναφέρεται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Keywords: Διαδίκτυο, Εθισμός; Έφηβοι; Παθολογική συμπεριφορά; Internet addiction; Adolescence; Compulsive behavior; Εθισμός; Διαδίκτυο; Εφηβεία; Γονείς; arents; Addiction; Internet; Adolescence; Parents