Το Παιδικό Ιχνογράφημα ως Μέσο Επικοινωνίας: Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την συμβολή του παιδικού ιχνογραφήματος στην κατάκτηση και εξέλιξη γλωσσικών και προ-μαθηματικών εννοιών από μαθητές προσχολικής ηλικίας με αυτισμό - Δουβίκα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή αναπτυξιακή διάχυτη διαταραχή η οποία εμφανίζεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Η διάγνωσή του συνήθως πραγματοποιείται από την ηλικία των 2,5 - 3 ετών, και επηρεάζει την ομαλή αναπτυξιακή πορεία του παιδιού. Οι παρεμβάσεις που εφαρμόζονται χρειάζεται να είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού με αυτισμό. Ανάμεσα σε αυτές ανήκουν κι εκείνες, οι οποίες έχουν σχέση με τις τέχνες και συγκεκριμένα το παιδικό ιχνογράφημα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τη σημαντικότητα της μεθόδου του ιχνογραφήματος στην κατάκτηση και εξέλιξη γλωσσικών και προμαθηματικών δεξιοτήτων. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: στο πρώτο παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον αυτισμό και τα στοιχεία που διακρίνουν ένα παιδί με αυτιστικό σύνδρομο, καθώς και ο ρόλος του ιχνογραφήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την ανάπτυξη της επικοινωνίας των παιδιών με αυτισμό. Στο δεύτερο μέρος υπάρχει η έρευνα, η οποία βασίζεται στην συνέντευξη εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν το παιδικό ιχνογράφημα ως μέσο ανάπτυξης της επικοινωνίας των μαθητών με αυτισμό ώστε να επιτευχθεί η συμπερίληψη των μαθητών αυτών και να αρθούν τα εμπόδια της περιθωριοποίησης.
Keywords: Αυτιστικά παιδιά - Εκπαίδευση; Αναπτυξιακές αναπηρίες - Εκπαίδευση; Τέχνη, θεραπεία μέσω της; Παιδικά σχέδια - Ψυχολογικές απόψεις; Ζωγραφική - Ψυχολογικές απόψεις; Δημιουργική ικανότητα στα παιδιά; Επικοινωνία στην εκπαίδευση; Autistic children - Education; Developmentally disabled - Education; Art therapy; Children's drawings - Psychological aspects; Painting - Psychological aspects; Creative ability in children; Communication in education; Παιδικό ιχνογράφημα; Αυτισμός; Επικοινωνία; Γλωσσικές έννοιες; Προ-μαθηματικές έννοιες; Child tracing; Autism; Communication; Language concepts; Pre-math concepts