Οι αντιλήψεις του διδακτικού προσωπικού πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις πρώτες βοήθειες. - Κυριαζή, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Οι γνώσεις των πρώτων βοηθειών από τους διδάσκοντες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι σημαντικές, γιατί καθημερινά προκύπτουν καταστάσεις που χρήζουν άμεσης φροντίδας και σε αρκετές περιπτώσεις επείγουσας βοήθειας. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να καταγράψει τις αντιλήψεις του διδακτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τις πρώτες βοήθειες. Το δείγμα της έρευνας απετέλεσαν με τυχαία επιλογή 341 διδάσκοντες δέκα διαφορετικών ειδικοτήτων που εργάζονταν κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 σε σχολεία της περιοχής Αττικής. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με κλίμακα που περιελάμβανε ερωτήσεις για τις πρώτες βοήθειες και επιλεγμένες κατηγορικές μεταβλητές. Η στατιστική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε με δοκιμασία χ2. Το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο p<0.05. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε ότι: α) Το προσωπικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης βαθμολόγησε με μεγαλύτερο βαθμό τις ερωτήσεις: α) είναι απαραίτητο όχι μόνο ως εκπαιδευτικός, αλλά ως πολίτης να γνωρίζω πρώτες βοήθειες για να προστατέψω την οικογένειά μου, αλλά και τον εαυτό μου (4.75±0.48) και β) πιστεύω ότι πρέπει να χορηγούνται μαθήματα πρώτων βοηθειών στο προσωπικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» (4.70±0.56). Μικρότερο βαθμό πήραν οι ερωτήσεις: α) η αυτοεπιμόρφωση στις πρώτες βοήθειες μπορεί να καταστήσει μη αναγκαία την πιστοποίηση σε αυτές» (2.14±1.06) και β) το επίπεδο των γνώσεών μου στις πρώτες βοήθειες είναι ικανοποιητικό (2.73±1.00). Ακόμα παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές III μεταξύ αντιλήψεων των εκπαιδευτικών για τις πρώτες βοήθειες και του φύλου, ηλικίας, γονικής επιμέλειας, ειδικότητας και κατόχους δευτέρου πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου. Συμπεραίνεται ότι το διδακτικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας πιστεύει ότι το επίπεδο των γνώσεών τους σε σχέση με τις πρώτες βοήθειες δεν είναι επαρκές και ότι η συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους σε αυτές κρίνεται επιτακτική, όχι μόνο στο ρόλο τους ως δάσκαλοι, αλλά και ως γονείς.
The primary school teacher’s perception of first aid
Keywords: Πρώτες βοήθειες; Αγωγή υγείας (Πρωτοβάθμια); Δάσκαλοι - Επιμόρφωση; Νηπιαγωγοί - Επιμόφωση; Σχολική μονάδα; Υγεία; Επιμόρφωση; Ατύχημα; Αναγκαιότητα; School; Health; Training (courses); Accident; Necessity at school