Το προφίλ του ηγέτη σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς του νομού Αργολίδος - Δημητρέλης, Παναγιώτης Δ. (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2009)
Στην παρούσα μελέτη γίνεται προσπάθεια να διερευνήσουμε την έννοια της ηγεσίας. Η διαφοροποίηση της παρούσης από άλλες μελέτες ίσως έγκειται στο γεγονός, ότι θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την διαμόρφωση της ηγεσίας σ' ένα ιδιαίτερο κομμάτι των οργανισμών, τους μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς. Αρχικά δίνεται το θεωρητικό πλαίσιο της έννοιας, οι μορφές της και οι τρόποι εφαρμογής της. Γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης του όρου ηγεσία, αναλύονται τα διάφορα στυλ ηγεσίας, γίνεται μια αντιπαραβολή με την έννοια της Διεύθυνσης και επιχειρείται μια ανάλυση στις βασικότερες θεωρίες ηγεσίας. Η πραγματοποίηση της έρευνας, έγινε στα ηγετικά στελέχη των μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών του Νομού Αργολίδος Τα αποτελέσματα που μας δίδει αυτή η έρευνα σε γενικές γραμμές είναι ότι η πρόθεση των ηγετών στην πλειονότητα που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο κινείται προς την κατεύθυνση να είναι καλοί ηγέτες σε «Μεγάλο Βαθμό». Τα συμπεράσματα βλέπουμε ότι είναι θετικά και αρνητικά. Θετικά ως προς την εφαρμογή από ορισμένους ηγέτες της έρευνας να κινούνται σε σωστή κατεύθυνση σε «Πολύ Μεγάλο βαθμό». Όμως βλέπουμε ένα σημαντικό ποσοστό ηγετών των οργανισμών , να απαντούν στις ερωτήσεις μας ότι συμπεριφέρονται έτσι και χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους αυτή σε «Μέτριο» και «Μικρό Βαθμό».
Μ.Δ.Ε. 29
Keywords: Ηγεσία; Ηγέτης; Μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί; Αργολίδα