Η διαφοροποιημένη διδασκαλία των γλωσσικών δεξιοτήτων με έμφαση την κατανόηση σε μαθητή με αυτισμό - Γαλανοπούλου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διαφοροποιημένη διδασκαλία των γλωσσικών δεξιοτήτων με έμφαση την κατανόηση σε μαθητή με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Η έρευνα διεξάγεται στο επιστημονικό πεδίο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με την εφαρμογή ενός Στοχευμένου, Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού, Προγράμματος, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ). Η μεθοδολογία της έρευνας είναι μεικτή και αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Σε αυτήν συμμετείχε ο υπό παρατήρηση μαθητής, ένα αγόρι επτά ετών που φοιτούσε στην Α΄ Δημοτικού σε Ειδικό Δημοτικό σχολείο, καθώς και ενήλικες που έρχονταν σε άμεση επαφή μαζί του. Η συλλογή των ποιοτικών δεδομένων έγινε σύμφωνα με τη μεθοδολογία παρατήρησης, τη μεθοδολογία παρέμβασης, την ειδική διδακτική και τις συνεντεύξεις, ύστερα από 120 ώρες συμμετοχικής παρατήρησης. Τα ποσοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω της διάθεσης ενός σύντομου ερωτηματολογίου σε έξι ενήλικες που συναναστρέφονταν καθημερινά στο σχολείο τον μαθητή και μέσω του πειράματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια πέντε κοινωνικών ιστοριών. Στα αποτελέσματα της έρευνας η πρώτη ερευνητική υπόθεση, που αφορούσε την αναγκαιότητα διαφοροποίησης της διδασκαλίας των γλωσσικών δεξιοτήτων, αποδείχθηκε πλήρως. Πλήρως επίσης αποδείχθηκε η δεύτερη υπόθεση που αφορούσε τους περιορισμούς που είχε στην κατανόηση ο μαθητής με ΔΑΦ, αλλά και η τρίτη που σχετιζόταν με την αποτελεσματικότητα του ΣΑΔΕΠΕΑΕ στο Ειδικό Δημοτικό σχολείο.
L'insegnamento differenziato delle capacita linguistiche con emfasi sulla comprehensione dello studente con autismo
Τhe differentiated teaching of language skills, with emphasis on understanding, in a student with autism
Keywords: Διαταραχές αυτιστικού φάσματος στα παιδιά -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση -- Γλώσσα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Αυτιστικά παιδιά -- Εκπαίδευση -- Γλωσσικές τέχνες -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ειδική εκπαίδευση -- Γλωσσικές τέχνες; Γλωσσικές δεξιότητες; Κατανόηση; Διαφοροποιημένη διδασκαλία; Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)