Οι παθογένειες του ελληνικού κράτους αποτελούν τροχοπέδη στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και η εργασιακή αφοσίωση δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων καθώς και η αξιολόγησή τους δεν καρποφόρησαν. Τρόποι και δράσεις προς ένα πιο ευέλικτο, άμεμπτο και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. - Γιαννακάκη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
O σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η κριτική ανάλυση βασικών προβλημάτων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, μέσα από ένα πλαίσιο που εμπεριέχει αναφορές στη δημόσια διοίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η διενέργεια έρευνας με την χρησιμοποίηση ενός αρκετά εύστοχου, πλούσιου και δομημένου ερωτηματολογίου, ο στόχος της οποίας ήταν να αναζητηθούν απόψεις και βιώματα των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή, μέσα από την επαφή τους με την ελληνική δημόσια διοίκηση. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την διεξαγωγή της έρευνας, έδειξαν ότι τα προβλήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης εξακολουθούν να υπάρχουν και παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, επιμένουν να ταλανίζουν και να ταλαιπωρούν τους Έλληνες πολίτες. Έτσι, η διαρκής προσπάθεια μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, με γνώμονα την εξάλειψη της διαφθοράς και την αύξηση της αποτελεσματικότητας, από κοινού με το ώριμο και αναγκαίο αίτημα ως προς μια περισσότερο ουσιαστική και ποιοτική αξιολόγηση, τόσο των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών όσο και των προσφερόμενων δημοσίων υπηρεσιών, διαγράφονται ως τα σημαντικότερα ζητήματα της παρούσας διπλωματικής εργασίας.
Μ.Δ.Ε. 365
Keywords: παθογένειες του ελληνικού κράτους - μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση - αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων - αποτελεσματικό δημόσιο τομέα