Ανάλυση καλών πρακτικών και διοικητικών προσεγγίσεων στους Ευρωπαϊκούς ΟΤΑ. - Λάγαρη, Διονυσία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει τις καλές πρακτικές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στην Ευρώπη, αναλύοντας το θεσμικό πλαίσιο, τις μεθοδολογίες αξιολόγησης και τα συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής. Μέσα από έξι κεφάλαια, η εργασία παρουσιάζει το εννοιολογικό υπόβαθρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα κριτήρια επιλογής και τα οφέλη των καλών πρακτικών, καθώς και περιπτωσιολογικές μελέτες σε τομείς όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολιτισμός και ο έξυπνος τουρισμός. Επιπλέον, εξετάζονται οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τους ΟΤΑ στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ενώ γίνεται συγκριτική ανάλυση μεταξύ ευρωπαϊκών και ελληνικών πρακτικών. Η εργασία αναδεικνύει τη σημασία των καλών πρακτικών ως εργαλείο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της καινοτομίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσφέροντας παράλληλα προτάσεις για μελλοντική έρευνα και εφαρμογή.
Analysis of Good Practices and Administrative Approaches in European Local Authorities.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Βιώσιμη ανάπτυξη; Οικονομική ανάπτυξη; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Καλές Πρακτικές; Βιώσιμη Ανάπτυξη; Καινοτομία; ΟΤΑ