Συγκριτική χρηματοοικονομική ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών των εταιριών APIVITA AEBE και ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ για την περίοδο 2018-2022 - Ρούση, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Είναι γεγονός ότι ο κλάδος των καλλυντικών στην Ελλάδα έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα από την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας που ακολούθησε. Στην παρούσα εργασία θα αναλύσουμε δύο από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών στην Ελλάδα που έχουν καταφέρει διεθνή αναγνωρισιμότητα, την Korres και την Apivita. Για τις εταιρείες αυτές θα εστιάσουμε στις οικονομικές τους καταστάσεις για το χρονικό διάστημα από το 2018 έως το 2022. Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος επιλέχθηκε ώστε η χρηματοοικονομική ανάλυση να αναδείξει τις επιπτώσεις του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος στη λειτουργία των δύο εταιρειών. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν συγκεντρώθηκαν κυρίως από τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών και από τις δημοσιευμένες οικονομικές τους καταστάσεις. Για τη χρηματοοικονομική ανάλυση και τη σύγκριση των δύο εταιρειών χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση αριθμοδεικτών, η οποία αποτέλεσε τη βασική μεθοδολογία και η σύγκριση βασικών οικονομικών μεγεθών των οικονομικών καταστάσεων των εξεταζόμενων εταιρειών. Από την ανάλυση αυτή προκύπτει ότι, αν και η εταιρεία Korres σημείωσε υψηλές πωλήσεις κατά την υπό εξέταση περίοδο, δεν κατάφερε να επιτύχει καθαρά κέρδη και να ανταπεξέλθει στις πιέσεις των κρίσεων που προέκυψαν, από το lockdown του 2020 λόγω του Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης που ενέτεινε ο πόλεμος Ρωσίας–Ουκρανίας το 2022 και που οδήγησε σε πληθωριστικές τάσεις και αυξήσεις των τιμών. Αντίθετα, η εταιρεία Apivita πέτυχε σταδιακή αύξηση πωλήσεων και διατήρησε την κερδοφορία της ακόμη και κατά τις περιόδους κρίσης και παρά τις αυξήσεις στις τιμές και στα κόστη, ενώ βελτίωσε σημαντικά την οικονομική της αυτονομία, μειώνοντας σταδιακά το δανεισμό της.
Comparative financial analysis using financial ratios of the companies APIVITA S.A. and KORRES S.A. for the period 2018 - 2022
Μ.Δ.Ε. 123
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Επιχειρήσεις -- Χρηματοοικονομική; Εταιρείες -- Αξιολόγηση; Αριθμοδείκτες (Οικονομική); Χρηματοοικονομική ανάλυση; Κορρές; Απιβίτα; Αριθμοδείκτες; Financial analysis; Korres; Apivita; Ratio analysis