Εθνική ή Ευρωπαϊκή αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας (ΑΤΥ): μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα και επιπτώσεις - Στεφανίδου, Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Η Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας (ΑΤΥ) είναι μία κοινής αποδοχής επιστημονική προσέγγιση που στοχεύει στο να τροφοδοτήσει την λήψη αποφάσεων για πολιτικές και πρακτικές υγείας με αξιόπιστες, συμπαγείς, διαφανείς και τεκμηριωμένες εισηγήσεις. Ως τέτοια συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των Συστημάτων Υγείας μέσα από την συγκράτηση του κόστους με ταυτόχρονη ενίσχυση της ποιότητας. Στην παρούσα φάση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμβάθυνση και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας για την ΑΤΥ με πιθανή έκβαση την νομοθετική θέσπιση κοινής Ευρωπαϊκής Αξιολόγησης για τις τεχνολογίες υγείας με μεσο-μακροπρόθεσμο στόχο την μερική αντικατάσταση των εθνικών αξιολογήσεων. Η παρούσα εργασία, μέσω της αποτύπωσης της εξέλιξης της ΑΤΥ σε παγκόσμιο επίπεδο και της εξέλιξης της συνεργασίας για την ΑΤΥ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και των σημαντικών παραγόμενων εργαλείων, μοντέλων και μεθοδολογιών από αυτή, επιδιώκει να φωτίσει όλες τις πτυχές των αναγκών και των δεδομένων που οδήγησαν στην πρόταση Ευρωπαϊκής Αξιολόγησης. Επιπλέον, επιχειρεί να συνθέσει και να αξιολογήσει με τα έως σήμερα δεδομένα, τα μειονεκτήματα, τα πλεονεκτήματα, τον βαθμό εφαρμοσιμότητας και τις επιπτώσεις από την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Αξιολόγησης υπό το πρίσμα, των υγειονομικών προκλήσεων που διαφαίνονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο και των πολιτικών επιταγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τελικά να εισηγηθεί την πιθανή βέλτιστη έκβαση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012226-012227 cd
Keywords: Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας; Ιατρική οικονομική; Υγειονομική πολιτική