Αθανάσιος Ιατρίδης (1799-1866): Ο Καρπενησιώτης ζωγράφος και η προσφορά του στη συντήρηση αρχαιοτήτων - Κρέπη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο πρώτος άνθρωπος που ανέλαβε τη συντήρηση αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, ήταν ο ζωγράφος Αθανάσιος Ιατρίδης. Το Μάιο του 1832 και για δύο χρόνια, διορίζεται επιστάτης του Εθνικού Μουσείου Αίγινας, δίχως να κατέχει γνώσεις αρχαιολογίας. Το 1834 διατελεί μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και το 1836 αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια τεχνικών εργασιών επί αρχαίων μνημείων. Για πρώτη φορά εισάγεται επίσημα η έννοια της συντήρησης αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Από το 1844 ως και το θάνατό του ζει στην Αράχωβα. Η παρούσα μελέτη θα εστιάσει στο έργο του Α. Ιατρίδη στη συντήρηση αρχαιοτήτων και στη συμβολή αυτού στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Keywords: Ιατρίδης, Αθανάσιος, 1799-1866; Ζωγράφοι -- Ελλάδα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Αρχαιότητες -- Συλλογή και διατήρηση; Ιωάννης Καποδίστριας; Αίγινα; Αθανάσιος Ιατρίδης; Επιστάτης; Ξένοι; Όθων; Συντήρηση; Λιθογραφία; Ioannis Kapodistrias; Aegina; Athanasios Iatridis; Caretaker; Foreigners; Othon; Conservation; Lithography