Αστική Διαχείριση των απορριμμάτων και νέες στρατηγικές στην τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού: Βέλτιστες πρακτικές - Μουχτάρη, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η ανάδειξη μίας πρότασης, για τις βέλτιστες εκείνες πρακτικές που μπορεί να εφαρμόσει η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού στην Ελλάδα, ώστε να επιτύχει τους στόχους που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία ερευνά το αν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού μπορούν να υποστηρίξουν τη συνέργεια σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό για τη μετάβαση της Ελλάδας στο οικονομικό μοντέλο της Κυκλικής οικονομίας και στο ποιες είναι οι Βέλτιστες Πρακτικές στη Διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, που μπορεί να εφαρμόσει η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού στην Ελλάδα, ώστε να επιτύχει την επίτευξη των στόχων που θέτει η ΕΕ στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Η εργασία στηρίχθηκε πάνω στη μέθοδο της βιβλιογραφικής επισκόπησης, προκειμένου να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση στο ελλαδικό χώρο σχετικά με την διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων και να διερευνήσει βέλτιστες πρακτικές, καθώς και να αποτυπώσει την προσφορά των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνιών στον συγκεκριμένο τομέα. Η εργασία ολοκληρώνεται με την αποτύπωση προτάσεων γύρω από την βελτίωση και την αποτελεσματικότερη διαχείριση αστικών στερεών αποβλήτων.
Urban Waste Management and New Strategies in Level A Local Government: Best Practices
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση; Απορρίμματα--Περιβαλλοντικές απόψεις; Circular Economy, Local Government, Urban Solid Waste, Waste Prevention