Αθλητικός Τουρισμός: Η σημασία του και οι προϋποθέσεις ανάπτυξής του για την Περιφέρεια Πελοποννήσου - Τράκα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Αθλητικός Τουρισμός είναι μια σχετικά νέα και συνεχώς αυξανόμενη βιομηχανία στον τομέα του τουρισμού. Η παρούσα μελέτη, αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας και των οφελών που μπορούν να προκύψουν από τον Αθλητικό Τουρισμό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην γεωγραφική περιοχή της Πελοποννήσου. Για την πληρέστερη κατανόηση του θέματος, επιλέχθηκε η ποιοτική μέθοδος και ο καθορισμός του δείγματος πραγματοποιήθηκε με βάση τη σκόπιμη δειγματοληψία, διότι σημαντικό παράγοντα αποτελεί η επάρκεια γνώσης του ερευνητικού θέματος καθώς και η μετάδοση εξειδικευμένων ποιοτικών πληροφοριών που θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή ουσιαστικών συμπερασμάτων. Δείγμα της έρευνας αποτελούν οι υπεύθυνοι αθλητισμού και τουρισμού των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και στελέχη των διαφόρων αθλητικών και τουριστικών οργανώσεων της περιφέρειας. Συντάχθηκε ένα σύνολο ερωτήσεων, έπειτα από ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, το οποίο διαχωρίζεται σε τέσσερα μέρη, προκειμένου να εξεταστούν τέσσερις βασικοί παράμετροι: η σημασία και η υπάρχουσα κατάσταση, τα οφέλη, οι προϋποθέσεις και η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού. Τα συμπεράσματα συνοψίζονται ως ακολούθως: ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα εργαλείο, το οποίο αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως το να προκύψουν νέα επαγγέλματα καθώς και το γενικότερο οικονομικό όφελος από τις δραστηριότητες του Αθλητικού τουρισμού για την Περιφέρεια, γιατί θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία, και θα αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες υποδομές προσελκύοντας νέους τουρίστες. Η προσπάθεια για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, θα πρέπει να στηριχτεί τόσο από τον κρατικό μηχανισμό όσο και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Sport tourism: The importance and the conditions of development for the Region of Peloponnese
Keywords: Ανάπτυξη; Ιδιωτικές πρωτοβουλίες; Βελτίωση ποιότητας ζωής; Τουριστική οικονομία; Development; Private initiatives; Improved quality of life; Tourism economy