Τεχνικές Επικοινωνίας και Διαμεσολάβησης μεταξύ συνομηλίκων για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και ο ρόλος των αθλητικών δραστηριοτήτων - Τραγά, Μάρθα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού έχουν αυξηθεί ραγδαία στο σχολικό περιβάλλον. Μέσα από την επιστημονική έρευνα έχουν αναδυθεί προγράμματα αντιμετώπισης του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και πολλά από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί και στη χώρα μας. Η εργασία αυτή σκοπό έχει να αναδείξει την επίπτωση που έχει στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες το πρόγραμμα διαμεσολάβησης. Διερευνάται το επίπεδο της ενσυναίσθησής τους, το πώς επηρεάζεται o τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν και αντιμετωπίζουν μια σύγκρουση μετά την ολοκλήρωση της επιμόρφωσής τους, καθώς και ο ρόλος των αθλητικών δραστηριοτήτων στην ειρηνική επίλυση μιας σύγκρουσης. Φιλοδοξεί να γίνει το έναυσμα για περεταίρω έρευνα και μελέτη των επιπτώσεων που έχουν αντίστοιχα προγράμματα καθώς και για τη διάχυση των τεχνικών της διαμεσολάβησης σε όλη τη σχολική κοινότητα. Για τις ανάγκες της παρούσας εργασίας διεξήχθη δευτερογενής και πρωτογενής έρευνα. Στο πλαίσιο της δευτερογενούς έρευνας έγινε επισκόπηση της βιβλιογραφίας και της αντίστοιχης επιστημονικής αρθρογραφίας. Στο πλαίσιο της πρωτογενούς έρευνας διανεμήθηκαν, πριν και μετά την εκπαίδευση τους στη διαμεσολάβηση, ερωτηματολόγια στους 15 μαθητές και μαθήτριες-διαμεσολαβητές-τριες. Στη συνέχεια έγινε στατιστική ανάλυση, η οποία έδειξε ότι το πρόγραμμα της σχολικής διαμεσολάβησης έχει θετικό αντίκτυπο στις στρατηγικές επίλυσης των περισσότερων συγκρούσεων από τους εκπαιδευόμενους μαθητές, ότι το επίπεδο της ενσυναίσθησής τους δεν παρουσίασε μεταβολή καθώς ήταν ήδη υψηλό πριν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τέλος, ότι η συμμετοχή στις ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες βοηθά στην αποκλιμάκωση των συγκρούσεων.
Communication techniques and Peer Mediation to confront school violence and the importance of physical activities
Keywords: Σχολική βία; Σχολικός εκφοβισμός; Βία - Ψυχολογικές απόψεις; Επιθετικότητα στα παιδιά; Αθλητισμός - Ψυχολογικές απόψεις; School violence; School bullying; Child psychology; Aggressiveness in children; Σχολική διαμεσολάβηση; Τεχνικές επικοινωνίας; Σύγκρουση; Σχολικός εκφοβισμός; Σχολική βία; School mediation; Communication skills; Conflict; Bullying; School violence