Η δημιουργική γραφή ως μέσο ενίσχυσης του γραπτού λόγου σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Τζανή, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η δημιουργική γραφή αποτελεί ένα μέσο για τη μετατροπή της παθητικής μάθησης σε ενεργητική. Μέσα από δραστηριότητες οι μαθητές έρχονται σε επαφή και εξοικειώνονται με τους τρόπους, τα διάφορα μέσα και τις τεχνικές της λογοτεχνικής δημιουργίας χωρίς να περιορίζονται από τα αυστηρά πλαίσια της διδακτέας ύλης. Σκοπός των ασκήσεων που χρησιμοποιούνται για τις δράσεις δημιουργικής γραφής είναι να καταφέρουν τα παιδιά να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους στην παραγωγή κειμένων. Τους δίνεται επίσης η δυνατότητα μέσα από τον παιγνιώδη χαρακτήρα των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων να μιλήσουν και να εξωτερικεύσουν όσα γνωρίζουν είτε με τον δικό τους προσωπικό τρόπο είτε με έναν διαφορετικό, νέο τρόπο. Η συγγραφή κειμένων είναι μία μέθοδος που επιτρέπει στον καθένα να μιλήσει για όσα σκέφτεται και αισθάνεται και είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Οι μαθητές με ειδικές ανάγκες μέσα από τη συγγραφή των δικών τους προσωπικών κειμένων έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν ελευθέρα, να εξωτερικεύσουν προσωπικές απόψεις, βιώματα και συναισθήματα. Είναι δηλαδή θα έλεγε κανείς μια μορφή ψυχοθεραπείας που κάνει ο καθένας στον εαυτό του. Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται να εξεταστεί η συμβολή της δημιουργικής γραφής σε νέους με ειδικές ανάγκες που φοιτούν σε ειδικό σχολείο. Μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής που βασίζονται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή ιστοριών μέσα από εικόνες εξετάζεται αν και σε ποιο βαθμό βελτιώνονται ορισμένοι γνωστικοί τομείς όπως η αναγνωστική ικανότητα, η δομή του γραπτού λόγου, η γνώση και εμπέδωση ορθογραφικών κανόνων και κανόνων για τα σημεία στίξης, αλλά και τομείς όπως η βελτίωση της επικοινωνίας, η κοινωνικοποίηση των συμμετεχόντων, το ενδιαφέρον για κάθε θέμα, η ενσυναίσθηση προς τους ήρωες των ιστοριών που παρήγαγαν και τέλος η αυτοεκτίμηση και το επίπεδο ικανοποίησης από όσα έχουν γράψει. Για την ολοκλήρωση της έρευνας πραγματοποιήθηκαν 15 επισκέψεις στο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε διάστημα δύο μηνών, από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Keywords: Ειδική εκπαίδευση; Ειδική αγωγή; Δημιουργική γραφή; Αναγνώστες; Ενσυναίσθηση; Κοινωνικές δεξιότητες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες - Εκπαίδευση; ειδική αγωγή, δημιουργική γραφή, ενδιαφέρον, αναγνωστική ικανότητα, ενσυναίσθηση, ικανοποίηση