Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Μεσσηνία και ευρύτερα στην Πελοπόννησο - Σωτηρόπουλος, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η εργασία αυτή επιχειρεί να προσεγγίσει την έννοια της προσφυγικής κρίσης μετά την Mικρασιατική Kαταστροφή, καθώς και την πολλά υποσχόμενη εκστρατεία που οδήγησε στην πυρπόληση της Σμύρνης, τις διαστάσεις και την πορεία που είχε στη διάρκεια του Μεσοπολέμου (1922-1936), η οικονομική, κοινωνική και η πολιτική ένταξη των Μικρασιατών που κατέφθασαν το 1922 και εγκαταστάθηκαν στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο γενικότερα. Δίχως να αποτελεί μια κλασσική προσφυγούπολη, η παρουσία των προσφύγων, με την καθόλου αμελητέα αναλογία του 12.4% στον γενικό πληθυσμό, επηρέασε την κοινωνική, πολεοδομική και πληθυσμιακή πορεία της περιφέρειας.
Keywords: Ελληνοτουρκικός Πόλεμος, 1921-1922 -- Πρόσφυγες -- Πελοπόννησος (Ελλάδα); Πρόσφυγες, Μικρασιάτες -- Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Πρόσφυγες, Μικρασιάτες -- Μεσσηνία (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Πρόσφυγες -- Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Κοινωνικές συνθήκες -- 20ός αιώνας; Πρόσφυγες -- Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Πολιτική δραστηριότητα -- 20ός αιώνας; Πρόσφυγες -- Πελοπόννησος (Ελλάδα) -- Κοινωνική ενσωμάτωση -- 20ός αιώνας; Προσφυγική κρίση; Μικρασιατική Καταστροφή; Ενσωμάτωση; Προσφυγούπολη; Refugee crisis; Asia Minor Catastrophe; Integration; Refugee city