Παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη ενός ερασιτεχνικού σωματείου σε επαγγελματική ομάδα Μελέτη περίπτωσης: ΚΑΕ Προμηθέας - Φλιάτουρα, Βικτωρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά το πεδίο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, την επίδραση που λαμβάνει η τοπική κοινότητα από την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός ερασιτεχνικού σωματείου σε επαγγελματική ομάδα και την αξία που φέρει αυτό το γεγονός για τον ερασιτέχνη παράγοντα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους νέους αθλητές. Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας σχετικά με τον αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό και τον επαγγελματικό, με τη διοίκηση του αθλητισμού και τις αρχές του αθλητικού μάνατζμεντ. Η αναγκαιότητα σύνδεσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού με τον αθλητικό τουρισμό μελετάται μέσα από τη θεματική ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων που συλλέχθηκαν στη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας και αναλύεται η συμβολή / σύμπραξη των ερασιτεχνικών σωματείων σε μεγάλης κλίμακας αθλητικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή με κορυφαίο τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην πόλη της Πάτρας το καλοκαίρι του 2020. Μέσα από την παρούσα μελέτη και τη συνδρομή των ευρημάτων της ποιοτικής έρευνας που διεξήχθη, επιχειρείται σχεδιασμός ενός πλάνου ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού όπως αυτός εκφράζεται διαμέσου των σωματείων της ευρύτερης περιοχής, ενώ κεντρικό σημείο αναφοράς της έρευνας τοποθετείται ο σύλλογος καλαθοσφαίρισης Προμηθέας Πάτρας. Η έρευνα φιλοδοξεί να δώσει ερεθίσματα για μελλοντικές ενέργειες ανάπτυξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού ώστε να ακολουθήσουν και άλλα σωματεία την πορεία του Προμηθέα και μέσω αυτών απώτερος στόχος είναι και η δημιουργία γόνιμου εδάφους για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην περιοχή.
Effecting factors of amature sport organization progress of turning into a professional team. A case stusy of Promitheas BC
Keywords: Αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Επαγγελματικός αθλητισμός; Αθλητικές ομάδες; Sports - Management; Sports teams; Ερασιτεχνικός αθλητισμός; Διοίκηση αθλητισμού; Αθλητική επιστήμη; ΚΑΕ Προμηθέας; Amateur sports; Grass root sport; Sport for all; Sport management; Promitheas B.C.