Ενεργός πολιτειότητα και δημοκρατία στο ελληνικό Νηπιαγωγείο: η εμπειρία των Ελληνίδων νηπιαγωγών που εφαρμόζουν την παιδαγωγική Freinet - Παπαλέξη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η εργασία εξέτασε την περίπτωση της εφαρμογής της έννοιας της ενεργού πολιτειότητας στα νηπιαγωγεία σύμφωνα πάντα με τις αρχές της παιδαγωγικής Freinet. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο μοντέλο του Celestin Freinet σκοπός είναι η μετατροπή του σχολείου σε μια εστία δημιουργίας και διάδοσης των δημοκρατικών αξιών, ούτως ώστε οι μαθητές να: α) εισαχθούν στην έννοια της πολιτειότητας, β) αποκτήσουν έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία και γ) κατανοήσουν καλύτερα το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο κοινωνικό τους πλαίσιο. Η έρευνα που διεξήχθη ήταν ποιοτική και έγινε σε δείγμα εργαζομένων σε 5 Νηπιαγωγεία. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι εκπαιδευτικοί ναι μεν γνωρίζουν τις μεθόδους της παιδαγωγικής Freinet, ωστόσο δεν γνωρίζουν πολλά για την αξία της πολιτειότητας και το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Παράλληλα χρήζει επισήμανσης το γεγονός πως το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προάγει την ενεργό πολιτειότητα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να ενσωματωθεί με τον βέλτιστο τρόπο η έννοια της πολιτειότητας σε αυτό, ούτως ώστε να κατανοήσουν και πιο δυναμικά οι μαθητές του σήμερα φαινόμενα οικονομικά με σαφείς κοινωνικές επεκτάσεις, όπως για παράδειγμα η εν ισχύ οικονομική κρίση.
Αριθμός Εισαγωγής: 012814 cd
Keywords: Ιδιότητα του πολίτη; Δημοκρατία και εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ιθαγένεια -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Πολιτική κοινωνικοποίηση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Σκοποί και στόχοι -- Ελλάδα; Νηπιαγωγείο -- Πολιτικές απόψεις -- Ελλάδα; Νηπιαγωγείο -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Προσχολική -- Ελλάδα; Freinet Celestin