Τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας, της γυναικείας κακοποίησης και της γυναικοκτονίας τον 19ο και 20ο αιώνα, μέσα από κείμενα του νεοελληνικού θεάτρου. - Καφετζής, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελείται από δυο κεφάλαια και έχει σκοπό τη διερεύνηση των φαινομένων της ενδοοικογειακής βίας, της γυναικείας κακοποίησης και της γυναικοκτονίας τον 19ο και 20ο αιώνα, σε θεατρικά κείμενα του νεοελληνικού θεάτρου. Ενώ, ως δημιουργικό αποτέλεσμα καταλήξαμε στη συγγραφή ενός νέου πρωτότυπου θεατρικού κειμένου με τον τίτλο Το κουνελάκι, με άξονα το θέμα που μας απασχολεί. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελείται από δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος προσεγγίζουμε το θέμα από τη θεωρητική του πλευρά, ενώ στο δεύτερο μέρος διερευνούμε τις όψεις του φαινομένου μέσα σε πέντε θεατρικά κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας. Τα θεατρικά αυτά κείμενα είναι κατά χρονολογική σειρά: Ο βασιλικός του Αντωνίου Μάτεσι, Στέλλα Βιολάντη του Γρηγορίου Ξενόπουλου, Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο Γάμος του Μάριου Ποντίκα και τέλος το Δείπνο της Λείας Βιτάλη. Το δεύτερο κεφάλαιο αφιερώθηκε στη συγγραφή του δημιουργικού κομματιού. Οι χαρακτήρες και το θέμα είναι εμπνευσμένα από τα έργα που μελετήθηκαν, αλλά και επηρεασμένα από ένα θεατρικό κείμενο του Martin mac Donna Ένα Ιρλανδέζικο κρανίο. Λέξεις κλειδιά: γυναικεία κακοποίηση, ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονία, έμφυλη βία, το κουνελάκι.
The phenomena of domestic violence, female abuse and femicide in the 19th and 20th centuries, through texts of modern Greek theater.
Keywords: Κακοποιημένες γυναίκες; Οικογενειακή βία; Βία - Διαφορές φύλου; Γυναίκες - Εγκλήματα κατα των; female abuse, domestic violence, femicide, gender based violence, the Bunny.