Ο Σύγχρονος Ρόλος της Πρόληψης του Σακχαρώδη Διαβήτη σε Παιδιά και Εφήβους στην Κοινότητα - Γεώργα, Σταματίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Εισαγωγή: Στις ημέρες μας, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως είναι η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και η κληρονομικότητα, το ποσοστό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία. Πιο συγκεκριμένα, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια αυτοάνοση διαταραχή κατά την οποία τα β κύτταρα του παγκρέατος σταματούν να εκκρίνουν ινσουλίνη. Αυτή η διαταραχή έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και η κακή διαχείριση του διαβήτη εγκυμονούν πολλές επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο. Σκοπός: Απώτερος σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθεί η θεραπευτική αντιμετώπιση των επιπλοκών που εγκυμονεί ο σακχαρώδης διαβήτης και να επισημανθούν οι βασικές στρατηγικές προαγωγής της υγείας. Μεθοδολογία: Η διεκπεραίωση της διπλωματικής εργασίας βασίστηκε σε οριοθετημένη βιβλιογραφική ανασκόπηση μέσω της οποίας μελετήθηκαν πολλαπλές έρευνες και έγινε συγκεφαλαίωση των συμπερασμάτων. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια βάσεων αναζήτησης δεδομένων όπως είναι το GoogleScholar, το ScienceDirectκαι το PubMed, επικεντρώνοντας σε αγγλική και ελληνική βιβλιογραφία. Ακόμη, προκειμένου να επιτευχθεί το κατάλληλο αποτέλεσμα τέθηκαν περιοριστικοί όροι ως προς την χρονολογία δημοσίευσης του άρθρου (2014-2024), με εξαίρεση λίγες περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα άρθρα προκειμένου να συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες (πχ ιστορική αναδρομή) αλλά και να είναι ελεύθερα ως προς τον αναγνώστη. Αποτελέσματα: Ο σακχαρώδης διαβήτης εγκυμονεί πολύ επικίνδυνες οξείες ή χρόνιες επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες για τον ίδιο τον ασθενή. Σε αυτή την διπλωματική εργασία αναλύονται τα θεραπευτικά σχήματα για κάθε είδους επιπλοκή του διαβήτη. Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο ζωής όπου θα πρέπει να υιοθετήσουν οι ασθενείς για την θετική έκβαση της ασθένειάς τους αλλά στην επισήμανση των στρατηγικών με σκοπό την προαγωγή της υγείας στην κοινότητα. Συμπεράσματα: Προκειμένου η έκβαση της ασθένειας των διαβητικών να είναι θετική και να έχουν καλή ποιότητα ζωής ανεξαρτήτως της πάθησής τους, θα πρέπει να παρέχεται η κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας τόσο στον ίδιο τον ασθενή όσο και στους φροντιστές τους. Η ενημέρωση όπου απαιτείται μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του σχολείου, των μέσων μαζικής ενημέρωσης αλλά και της ίδιας της πολιτείας, καθώς οι δράσεις των συλλόγων μπορούν να εξασφαλίσουν την κατάλληλη ενημέρωση ακόμη και στις πιο ευαίσθητες και περιθωριοποιημένες ομάδες.
Μ.Δ.Ε. 12
Keywords: Διαβήτης στα παιδιά; Διαβήτης στην εφηβεία; Διαβήτης -- πρόληψη; Diabetes in children; Diabetes in adolelescene; Diabetes - Prevention; Λέξεις κλειδιά: Σακχαρώδης Διαβήτης, Διαβήτης τύπου I, Διαβήτης τύπου II, Διαβήτης κύησης, παθοφυσιολογία, πάγκρεας, γλυκόζη, ινσουλίνη, νησίδια Λαγκερχανς, κλινική εικόνα, συμπτώματα, διάγνωση, οξείες επιπλοκές, χρόνιες επιπλοκές, θεραπεία, αγωγή υγείας, προαγωγή υγείας, άσκηση, διατροφή, ψυχολογία, εκπαίδευση, σχολικό περιβάλλον, οικογένεια, παιδί, φροντιστής, κοινότητα, κοινοτική νοσηλευτική.