Ο ρόλος της ηγεσίας, η σημασία της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και της ανταμοιβής των εργαζομένων στην επίτευξη των στόχων τους - Ηλιοπούλου, Ζωή-Στυλιανή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει κριτικά τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία, η κατάρτιση, η αξιολόγηση και οι ανταμοιβές επηρεάζουν την επίτευξη οργανωτικών στόχων. Μέσα από θεωρητικές προοπτικές και εμπειρικά στοιχεία, αναδεικνύεται η σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού. Ο τελικός στόχος είναι να παρέχει πρακτικές συστάσεις στους οργανισμούς για τη βελτιστοποίηση στρατηγικών ηγεσίας και συστημάτων ανταμοιβής, ενισχύοντας την κουλτούρα υψηλών επιδόσεων. Η σημασία του θέματος απορρέει από την κρίσιμη συμβολή της ηγεσίας, της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και των ανταμοιβών στη διαμόρφωση ενός προσαρμοστικού και αποδοτικού οργανωτικού περιβάλλοντος. Οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάγκη για συνεχή καινοτομία, καθιστούν απαραίτητη την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης ανθρώπινων πόρων. Από τη μετασχηματιστική ηγεσία που εμπνέει δέσμευση έως την εκπαίδευση που ενισχύει τις δεξιότητες, και από τις αναπτυξιακές αξιολογήσεις έως τα δίκαια συστήματα ανταμοιβής, οι οργανισμοί που ενσωματώνουν αυτούς τους παράγοντες επιτυγχάνουν ανώτερη απόδοση και δέσμευση εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Google, που μέσω καινοτόμων πρακτικών ηγεσίας και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού κατατάσσεται στις κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο. Η μελέτη συνδυάζει τις θεωρητικές προοπτικές της ηγεσίας, της παρακίνησης και της οργανωσιακής συμπεριφοράς, παρέχοντας ένα πλήρες πλαίσιο κατανόησης για τη σχέση ηγεσίας και οργανωτικής απόδοσης. Αναλύονται θεωρίες όπως η μετασχηματιστική ηγεσία (Northouse, 1999) και η ιεραρχία αναγκών του Maslow (1943), προσφέροντας βάσεις για την εξέταση του τρόπου βελτίωσης της δέσμευσης και της παραγωγικότητας. Από πρακτική άποψη, η εργασία προσφέρει κατευθύνσεις για μάνατζερ και οργανωτικούς ηγέτες που επιθυμούν να ενισχύσουν τις στρατηγικές ανθρώπινου δυναμικού. Μέσα από την ευθυγράμμιση ηγεσίας, εκπαίδευσης, αξιολόγησης και ανταμοιβών, μπορούν να δημιουργηθούν περιβάλλοντα υψηλών επιδόσεων, όπου οι εργαζόμενοι έχουν ισχυρά κίνητρα και αφοσίωση. Εμπνευσμένα παραδείγματα, όπως η Google και η Microsoft, δείχνουν τον δρόμο για την επιτυχημένη εφαρμογή αυτών των στρατηγικών. Η εξέλιξη των εννοιών της ηγεσίας, της εκπαίδευσης, της αξιολόγησης και των ανταμοιβών αντανακλά τις αλλαγές στις αντιλήψεις για την οργανωτική διαχείριση και ανθρώπινη παρακίνηση. Τέλος, η παρούσα έρευνα ανοίγει νέες προοπτικές για το μέλλον της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, προτείνοντας ερευνητικές κατευθύνσεις που εξετάζουν τη διαχρονική επίδραση, τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις και τη τεχνολογική ενσωμάτωση στις HR πρακτικές. Παράλληλα, οι οργανισμοί καλούνται να αναπτύξουν ολοκληρωμένα προγράμματα που ευθυγραμμίζουν τη ηγεσία, την κατάρτιση, την αξιολόγηση και τις ανταμοιβές για να ενισχύσουν την απόδοση και τη δέσμευση των εργαζομένων. Λέξεις κλειδιά: Ηγεσία, εκπαίδευση, αξιολόγηση, ανταμοιβή, επίτευξη στόχων.
The role of leadership, the importance of training, evaluating and rewarding employees in achieving their goals
Μ.Δ.Ε. 131
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ηγεσία; Αξιολόγηση; Εργασία και εργαζόμενοι; Επαγγελματική ικανοποίηση; Ηγεσία; Εκπαίδευση; Αξιολόγηση; Ανταμοιβή; Επίτευξη Στόχων; Leadership; Training; Evaluating; Rewarding; Achieving their goals