Η αναπαράσταση της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας στην ελληνική τηλεόραση (2023 – σήμερα) - Κάκου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την αναπαράσταση της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας στα ελληνικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από το 2023 μέχρι σήμερα. Στόχος είναι να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι ψυχαγωγικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν περιστατικά έμφυλης βίας, εστιάζοντας στην αφηγηματική προσέγγιση, τη χρήση της γλώσσας και τα οπτικοακουστικά μέσα. Η μεθοδολογία βασίζεται στην ποιοτική έρευνα συμπεριλαμβάνοντας βιβλιογραφική ανασκόπηση και ανάλυση περιεχομένου από τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Η έρευνα επικεντρώνεται σε τρία περιστατικά: μια γυναικοκτονία, μια επίθεση κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σημαντική επίδραση των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινωνικής αντίληψης για την έμφυλη βία. Επιπλέον, υπογραμμίζεται η ανάγκη για πιο αντικειμενική παρουσίαση των ζητημάτων αυτών, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η καταπολέμηση των στερεοτύπων.
The representation of femicide and gender violence on Greek television (2023 - today)
Keywords: Κακοποιημένες γυναίκες; Οικογενειακή βία; Οικογενειακή βία--Ελλάδα; Έμφυλη βία; Γυναικοκτονία; Ελληνική τηλεόραση; Πατριαρχία; Συμπερίληψη